Προκειται για την ετήσια εφαρμογή του νόμου 1166 που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Ράλλη τον Ιούνιο του 1981, που προβλέπει ετήσια κρατική επιχορήγηση προς τις Μονές του Αγίου Όρους «προς ενίσχυσίν των εν τη εκπληρώσει και διαφυλάξει της μακραίωνος, θρησκευτικής, πνευματικής και πολιτιστικής αυτών αποστολής».

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νόμο, το ύψος της χορηγίας προκύπτει μετά από εισηγήσεις της διοίκησης του Αγίου Όρους και του υπουργού Εξωτερικών και διαμορφώνεται «κατά τας μεταβαλλόμενας γενικωτέρας οικονομικάς συνθήκας και δεδομένα». Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη δεκαετία του 2000 η επιχορήγηση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη (2,7 εκατ. ευρώ ήταν το 2009), ενώ στα χρόνια της κρίσης ξεπερνάει το 1,2 εκατ. (πέρσι ανήλθε στο 1.278.000)

Η ετήσια επιχορήγηση δεν είναι το μόνο οικονομικό προνόμιο που απολαμβάνουν οι Μονές του Αγίου Όρους, βάσει νόμων που ισχύουν εδώ και χρόνια. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ενδειτικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι μέσω σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων προηγούμενων κυβερνήσεων, η «ιερή» περιουσία είναι απαλλαγμένη από ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, και άλλα τέλη.

Το TPP έχει αναφερθεί σε αυτές τις προκλητικές φοροαπαλλαγές με αναλυτικό ρεπορτάζ.

Το ΦΕΚ με την επιχορήγηση για το 2016