Η συνέλευση του Κινήματος για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης DiEM25 επικεντρώθηκε στο Μανιφέστο του που «επιδιώκει την διαφάνεια στην Ευρώπη ως προϋπόθεση για τον εκδημοκρατισμό της». Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Srećko Horvat, η Marisa Matias, ο Julian Assange, η Cecilia Strada, ο Lorenzo Marsili, η Igiaba Scego και ο Jorge Moruno. 
 
Το αίτημα του DiEM25, όλες οι αποφάσεις της Ε.Ε. να παίρνονται με δυνατότητα λεπτομερούς ελέγχου από την πλευρά των πολιτών, φιλοξενείται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα WeMove.EU.

Στο κείμενο προς υπογραφή αναφέρεται πως ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούμε άμεσα:

  • Την ζωντανή αναμετάδοση (live-streaming) όλων των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ecofin, του Eurogroup, του ΔΣ του ESM, καθώς και την μετέπειτα δημοσίευση πλήρων πρακτικών όλων αυτών των συνεδριάσεων
  • Την δημοσίευση πρακτικών του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB) τρεις εβδομάδες μετά από κάθε συνεδρίασή του καθώς και την δημοσίευση των πλήρων πρακτικών εντός διετίας
  • Ολοκληρωμένο κατάλογο όλων των λομπιστών που δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες καθώς και πλήρη κατάλογο των συναντήσεών τους με αξιωματούχους της ΕΕ, εκλεγμένους και μη
  • Ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των εγγράφων που σχετίζονται με την διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ όσον αφορά την σύναψη Δια-ατλαντικής Εμπορικής Διεθνούς Εταιρικής Συνθήκης (Transatlantic Trade International Partnership Treat
«Η ΕΕ αποδομείται εξ αιτίας κάκιστων αποφάσεων που λαμβάνονται υπό τον μανδύα της μυστικότητας και της αδιαφάνειας. Η αφαίρεση αυτού του μανδύα είναι τώρα, σήμερα, ύψιστης σημασίας για το μέλλον της ΕΕ.», σημειώνεται. 

«Το μικρό βήμα με το hashtag #Let_Light_In, που θα στοχεύσει στο να παρέχει στους Ευρωπαίους πολίτες μια μπροστινή θέση στις συναντήσεις, όπου αποφασίζεται το μέλλον τους, μπορεί να αποτελέσει ένα άλμα προς τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της στα μάτια των πολιτών της», εξηγεί ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ωστόσο, μέσω της καμπάνιας αυτής το DiEM25 δεν ενδιαφέρεται μόνο να εκθέσει την αδιαφάνεια των συναντήσεων και των συζητήσεων κορυφής των Ευρωπαϊκών Θεσμών αλλά και να φέρει στην επιφάνεια όλα τα σχετικά κείμενα και πρωτόκολλα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για την TTIP.
 

Η διαφάνεια είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας
 
Αντίθετα, σύμφωνα με το Κίνημα για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης DiEM25, η αδιαφάνεια είναι ο προπομπός κάκιστων αποφάσεων που υπονομεύουν το Κοινό Ευρωπαϊκό Αγαθό.
 
Το DiEM25 καλεί τον κόσμο να αναρωτηθεί γιατί η ανεργία στην Ευρωζώνη έχει «κωλήσει» στο επίπεδο που οι ΗΠΑ είχαν το 2009, να παρατηρήσει πως, για έξι χρόνια τώρα, το Eurogroup επαναλαμβάνει κάθε μήνα την «πρόβλεψη» ότι η υπέρβαση της κρίσης είναι προ των πυλών, να μάθει πως οι ευρωβουλευτές μπορούν να δουν τα έγγραφα διαπραγμάτευσης της διαμορφώμενης Συνθήκης Δια-ατλαντικού Εμπορίου TTIP μόνο εάν υποσχεθούν να μην αποκαλύψουν τι λένε αυτά τα έγγραφα.
 
«Γνώριζες ότι δέκα χιλιάδες λομπίστες δραστηριοποιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες, συναντώντας συστηματικά γραφειοκράτες και εκπροσώπους σου στην ΕΕ με στόχο να τους πείσουν να περάσουν διατάξεις και να λάβουν αποφάσεις που συχνά συγκρούονται με την βούληση και τα συμφέροντά σου;» αναφέρεται στο κάλεσμα του Κινήματος.
 
Σύμφωνα με αυτό, δεν έχεις τον παραμικρό έλεγχο πάνω στους εκπροσώπους σου, που υποτίθεται εκπροσωπούν εσένα, στις Βρυξέλλες και στην Φραγκφούρτη.« Η δημοκρατία μετατρέπεται σε φάρσα και η διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ συσσωρεύει το ένα λάθος πάνω στο άλλο».
 
Η απαξίωση της ΕΕ είναι το φυσικό αποτέλεσμα του πέπλου της αδιαφάνειας με το οποίο περιβάλλονται οι αποφάσεις της ΕΕ, αναφέρεται.
 
Ακολουθεί η ανοικτή επιστολή:
 
Σας γράφουμε ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που νιώθουμε αποτροπιασμό για την έλλειψη διαφάνειας στην διαδικασία λήψης αποφάσεων των θεσμών στους οποίους προΐσταστε, καθώς και στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ για την Συνθήκης Δια-ατλαντικού Εμπορίου TTIP.
 
Η στέρηση από τους πολίτες της ΕΕ του δικαιώματός τους να γνωρίζουν πως:
  • συμπεριφέρονται οι εκπρόσωποί τους στην διαδικασία διαμόρφωσης σημαντικών για την Ευρώπη αποφάσεων,
  • πως ψηφίζουν στις διάφορες συνεδριάσεις,
  • την σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτουν,
  • τις υπό συζήτηση προτάσεις, και
  • τις δεσμεύσεις τους απέναντι σε πολυεθνικές εταιρείες και ξένες κυβερνήσεις,
  • αφαιρεί από την Ευρώπη ακόμα και την ελπίδα της δημοκρατίας.
Ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούμε άμεσα:
  • Την ζωντανή αναμετάδοση (live-streaming) όλων των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ecofin, του Eurogroup, του ΔΣ του ESM, καθώς και την μετέπειτα δημοσίευση πλήρων πρακτικών όλων αυτών των συνεδριάσεων
  • Την δημοσίευση πρακτικών του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB) τρεις εβδομάδες μετά από κάθε συνεδρίασή του καθώς και την δημοσίευση των πλήρων πρακτικών εντός διετίας
  • Ολοκληρωμένο κατάλογο όλων των λομπιστών που δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες καθώς και πλήρη κατάλογο των συναντήσεών τους με αξιωματούχους της ΕΕ, εκλεγμένους και μη
  • Ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των εγγράφων που σχετίζονται με την διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ όσον αφορά την σύναψη Δια-ατλαντικής Εμπορικής Διεθνούς Εταιρικής Συνθήκης (Transatlantic Trade International Partnership Treaty)
Κε Juncker, είπατε πρόσφατα: «Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε!» Αν είναι έτσι, τότε σταματήστε να κρύβετε από τους ευρωπαίους πολίτες τις διαδικασίες, τις συζητήσεις και τα έγγραφα που οδηγούν σε αποφάσεις σημαντικές για την Ευρώπη ολόκληρη.
 
Η ΕΕ αποδομείται εξ αιτίας κάκιστων αποφάσεων που λαμβάνονται υπό τον μανδύα της μυστικότητας και της αδιαφάνειας. Η αφαίρεση αυτού του μανδύα είναι τώρα, σήμερα, ύψιστης σημασίας για το μέλλον της ΕΕ.
 
Ώστε να μην υπάρξει παρεξήγηση, επιτρέψτε μας να σας ξεκαθαρίσουμε πως δεν πρόκειται να αρκεστούμε σε δημοσιοσχεσίτικα κόλπα, σε διακοσμητικές αλλαγές, ή σε δικαιολογίες. Απαιτούμε την πλήρη διαφάνεια σε κάθε στάδιο λήψης των αποφάσεων που διαμορφώνουν το μέλλον της Ευρώπης.
 
Εν τέλει απαιτούμε το μικρό εκείνο βήμα που θα επιτρέψει στο φως της διαφάνειας να φωτήσει την διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, επιτρέποντας στους Ευρωπαίους να ξέρουν τι λέγεται και τι/πως αποφασίζεται εκ μέρους τους.