Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλούνται, AFP και RT, «ο στρατός [του Άσαντ] έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο, τόσο του αρχαιολογικού χώρου όσο και των γύρω κατοικημένων περιοχών».

Την ίδια στιγμή, πολυμελείς ομάδες σκαπανέως του Στρατού επιχειρούν να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν δεκάδες εκρηκτικά και νάρκες που έχουν «φυτευθεί» μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Η συριακή τηλεόραση μεταδίδει συνεχώς πλάνα πρακτορείων από εκρήξεις μέσα από την πόλη και με τους καπνούς κυριολεκτικά να καλύπτουν τα κτίρια, ενώ, τόσο στο κέντρο όσο και στα περίχωρα έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός τανκς και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει πως η ανακατάληψη της πόλης έγινε μετά από 40 συνολικά επιδρομές που πραγματοποίησαν ρωσικά αεροσκάφη κατά τις τελευταίες 24 ώρες και κατά τις οποίες έπληξαν 158 στόχους, σκοτώνοντας περισσότερους από 100 τζιχαντιστές. 

Όσον αφορά την καταστροφή στρατιωτικού υλικού των μαχητών του ISIS, στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος γίνεται συγκεκριμένα λόγος για 4 δεξαμενές καυσίμων, 3 κομμάτια του πυροβολικού, 4 αποθήκες πυρομαχικών καθώς και 5 οχήματα.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως οι μαχητές που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Παλμύρα κατευθύνθηκαν βορειοανατολικά και συγκεκριμένα προς τις πόλεις Sukhnah, Raqqa, και Ντέιρ αλ-Ζορ. βορειοανατολικά

Το Σάββατο, ο υπεύθυνος της Συριακής Κυβέρνησης για τις αρχαιότητες Mamoun Abdelkarim δήλωσε πως οι Αρχές θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τα παγκοσμίως μοναδικά ιστορικά μνημεία, έστω με τις πέτρες που εξακολουθούν να παραμένουν στα σημεία.

Υπενθυμίζεται πως η αρχαία πόλη πέρασε στα χέρια του «Ισλαμικού Κράτους» τον Μάιο του 2015 και από τότε δεκάδες μοναδικά μνημεία που αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO καταστράφηκαν ή λεηλατήθηκαν, ανάμεσα στα οποία ο ηλικίας 2.000 ετών ναός του Bel καθώς και η Αψίδα του Θριάμβου. 

Π.Κ.