Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε τρεις ενότητες:
  • ενημέρωση για διαδικαστικά ζητήματα από τον γγ της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου, 
  • ενημέρωση για τη διαδικασία του νομοσχεδίου, την τεκμηρίωση, από τον γγ του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλη Παπαδόπουλο 
  • ευρύτερη συζήτηση με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα
Σύμφωνα με  πληροφορίες, στη συνεδρίαση διατυπώθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί, όπως μεταξύ άλλων για το πώς θα διατηρηθούν οι προσφυγικές ροές σε χαμηλά επίπεδα, και σχετικά με τη διαδικασία με το άσυλο που διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Η συζήτηση περιορίστηκε κυρίως στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Ειδικότερα, έγιναν ερωτήσεις διαδικαστικού χαρακτήρα επειδή τα χρονικά περιθώρια συζήτησης ήταν στενά, λόγω έναρξης της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. 
 
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τον καλύτερο συντονισμό και την επιτάχυνση της διαδικασίας αποσυμφόρησης, τόσο στα νησιά -όπου οι ροές φαίνεται να κάμπτονται- όσο και στην ηπειρωτική χώρα προκειμένου να διασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων.

Σημειώνεται ότι η τάση των «53+» εξέφρασε διαφωνίες με συγκεκριμένα σημεία της συμφωνίας όπως ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου αλλά και με θέματα όπως η λειτουργία των κλειστών κέντρων για τους πρόσφυγες, ενώ μετά την ενημερωτική συνεδρίαση εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση.