Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως λίγο καιρό αφού ο  Αντώνης Σαμαράς ήρθε στην εξουσία στις ελληνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, ο Σταύρος Παπασταύρου, δικηγόρος με πολύχρονη συνεργασία με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας άρχισε να εργάζεται για τον νέο πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις. Ενώ η δουλειά του αρχικά φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου κατέληξε να γίνει επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη διάρκεια της ελληνικής διάσωσης.

Εν τω μεταξύ, ένας ανιχνευτής φοροδιαφυγής εμφάνισε μια αδήλωτη κατάθεση, περίπου 6.9 εκατομμύρια δολάρια σε έναν τραπεζικό λογαριασμό της HSBC της Ελβετίας με το όνομα Παπασταύρου σε αυτό. Αρνήθηκε ότι τα χρήματα ήταν δικά του, αλλά πλήρωσε πρόστιμο  3,6 εκατομμύρια δολάρια στις 2 Φεβρουαρίου 2016, για να τακτοποιηθούν  τα τέλη της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος. Έχει ορκιστεί να αποδείξει ότι το πρόστιμο ήταν άδικο και να ανακληθεί.

Μέσα στα δεδομένα Mossack Fonseca συμμετείχε σε πολλές υπεράκτιες εταιρείες.
Από το 2005 ως το 2014, ο Παπασταύρου ήταν μέλος των συμβουλίων των Παναμέζικων εταιρειών Green  Shamrock Foundation και Diman Foundation. Το 2006, έγινε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Aisios Foundation, που υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Η απάντηση

Αρχικά ο Παπασταύρου είπε ότι δεν θυμάται τις εταιρείες, αλλά αργότερα είπε πως τα αρχεία του έδειξαν ότι έχει υπηρετήσει ως μέλος των συμβουλίων των εταιρειών Green  Shamrock Foundation, Diman και Aisios. Είπε ότι το έκανε «για δύο μακροχρόνιους φίλους της οικογένειας» και δεν έλαβε καμία αποζημίωση. Είπε ότι «δεν είχε δικαιώματα ιδιοκτησίας οποιουδήποτε είδους σε αυτές» και «δεν ήταν υποχρεωμένος» να τις δηλώσει στις φορολογικές αρχές.

Αργότερα έγραψε ότι τα συμβούλια ήταν γραφτό να είναι ενεργά μόνο αν ο ιδρυτής της εταιρείας πέθαινε, κάτι που «δεν έγινε ποτέ» σε κανένα από τα τρία. Ένα δικηγορικό γραφείο μιλώντας εξ ονόματος του ιδιοκτήτη της Aisios έγραψε ότι ο Παπασταύρου παραιτήθηκε το 2012 και ποτέ δεν είχε «δικαίωμα στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και ποτέ δεν έλαβε καμία αμοιβή».

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Παπασταύρου, έκανε νέες δηλώσεις, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ μέλος διοικητικών συμβουλίων ή κάτοχος offshore εταιρειών στον Παναμά ή κάτοχος offshore λογαριασμών, όπως λανθασμένα αναπαράγεται από μερίδα του τύπου.

«Διετέλεσα μέλος Συμβουλίου τριών Ιδρυμάτων (Foundation Councils), όπως άλλωστε αναφέρεται και στα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και όχι μέλος διοικητικών συμβουλίων ή κάτοχος offshore εταιρειών στον Παναμά ή κάτοχος offshore λογαριασμών, όπως λανθασμένα αναπαράγεται από μερίδα του τύπου.

Πρόκειται για τρία οικογενειακά Ιδρύματα τα οποία δεν συνέστησα ούτε και ασφαλώς διατηρούσα με αυτά οιαδήποτε ιδιοκτησιακή σχέση. Την εξουσία διαχείρισης των Ιδρυμάτων ασκούσαν αποκλειστικά και μόνον οι ιδρυτές τους καθώς τα Συμβούλια τους δεν είχαν ενεργή συμμετοχή στη διοίκησή τους μέχρι τον τυχόν θάνατο των ιδρυτών, ο οποίος ευτυχώς ουδέποτε επήλθε. Έτσι, τα Συμβούλια των τριών Ιδρυμάτων δεν απέκτησαν ποτέ ενεργό ρόλο στη διοίκηση και λειτουργία τους. Τα μέλη των Συμβουλίων των τριών Ιδρυμάτων αποτελούσαν αποκλειστική επιλογή των ιδρυτών τους. Η συμμετοχή μου στο Συμβούλιο αντικατόπτριζε την εμπιστοσύνη που είχαν στο πρόσωπό μου και στη δικηγορική μου ιδιότητα οι ιδρυτές που συνέστησαν τα εν λόγω Ιδρύματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η εκτέλεση των εντολών τους σε περίπτωση θανάτου τους»

Τα ντοκουμέντα

Έγγραφο για την εταιρεία Diman με διοικητικό συμβούλιο τους Σταύρο ΠαπασταύρουΠρόδρομο Πετρίδη και Αλέξανδρο Πατούνη.

Δεύτερο έγγγραφο για την εταιρεία Diman 

Έγγραφο για την εταιρεία Green Shamrock Foundation με διοικητικό συμβούλιο τους Σταύρο ΠαπασταύρουΠρόδρομο Πετρίδη και Αλέξανδρο Πατούνη.

 

Δεύτερο έγγραφο για την εταιρεία Green Shamrock Foundation 

Έγγραφο για την εταιρεία Aisios Foundation με διοικητικό Συμβούλιο τους Σταύρο Παπασταύρου, Σπύρο Μεταξά, Κονσταντίν Λαναρά και Emmanuel Gavaudan.
 


Κύρτσος: «Ας βγει ο Σαμαράς να υπερασπιστεί τον κ. Παπασταύρου»

«Ας βγει να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ας βγει ο Σαμαράς να τον υπερασπιστεί. Εμείς έχουμε εκλέξει νέα ηγεσία για να πάμε στην επόμενη μέρα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος.