Όλα τα σχετικά άρθρα εδώ

1. Γιατί οι άλλοι δεν μπορούν

Το Διεθνές Κονσόρσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) είναι ένας οργανισμός που έχει προσφέρει απίστευτες υπηρεσίες στην διαφάνεια και στην έρευνα τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς όμως οι υπηρεσίες αυτές δεν έχουν γίνει ευθέως εμφανείς στην Ελλάδα εξαιτίας των συνεχόμενων ατυχών επιλογών που κάνουν οι οργανισμοί όσον αφορά τις εκδοτικές συνεργασίες στις μικρές χώρες, όπως η δική μας.

Έτσι το Wikileaks αρχικά για το σκάνδαλο του CableGate συνεργάστηκε με τους «Φακέλους» του Παπαχελά, με την τηλεοπτική εκπομπή δηλαδή που τα αποκαλυπτικά τηλεγραφήματα έδειχναν ότι  δεχόταν οδηγίες στο μοντάζ από την αμερικανική πρεσβεία. Όπως μπορείτε να φανταστείτε ο Παπαχελάς «ξέχασε» να αποκαλύψει το συγκεκριμένο έγγραφο και αυτό δεν θα είχε βρει το φως της δημοσιότητας αν το ThePressProject δεν προχωρούσε στην διαρροή και των 256.000 τηλεγραφημάτων.

Ανάλογα το ICIJ έχει επιλέξει τον καλό ερευνητή ρεπόρτερ Χάρη Καρανίκα που εργαζόταν όμως στο συγκρότημα του ΔΟΛ και έτσι όταν διέρρευσε το LuxLeaks και το SwissLeaks δεν είχατε τη δυνατότητα να διαβάσετε αποκαλυπτικά δημοσιεύματα παρά μόνο από τα αφιερώματα του TPP. Μάλιστα η εφημερίδα τα ΝΕΑ στην περίπτωση του SwissLeaks κυκλοφόρησε 3 πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ αναφερόμενη στη λίστα των 86 ονομάτων που λείπουν από την Λίστα Λαγκάρντ τα οποία όμως ουδέποτε αποκάλυψαν έστω και ένα όνομα δημιουργώντας σοβαρά ερωτηματικά για τους σκοπούς του ΔΟΛ.

Έτσι και σήμερα ο Χάρης Καρανίκας δημοσιεύει το επίσημα ρεπορτάζ του στο protagon.gr το οποίο γίνεται έτσι αυτόματα ο επίσημος συνεργάτης του ICIJ. Κι όμως και πάλι υπάρχει -τουλάχιστον έτσι φαίνεται στην αρχή- ένα τεράστιο πρόβλημα. Το protagon που είχε την δυνατότητα να λάβει μέρος στην έρευνα εδώ και ένα χρόνο δημοσιεύει σήμερα ένα γενικόλογο άρθρο χωρίς κανένα ελληνικό ενδιαφέρον και δεν αναφέρει ούτε καν το όνομα του Παπασταύρου που βρίσκεται επίσημα στη σελίδα της αποκάλυψης. Γνωρίζουμε από τα γενικά κείμενα ότι στο σκάνδαλο εμπλέκονται ολιγάρχες και πολιτικοί από ΟΛΕΣ τις χώρες του πλανήτη. Δεν βρήκε ούτε έναν να αποκαλύψει την πρώτη μέρα το protagon; Πως είναι δυνατόν να γνωρίζουμε ήδη τρία ονόματα (Λαναράς, Παπασταύρου, Μεταξάς) και να μην μπορούμε να βρούμε μια αναφορά στον επίσημο συνεργάτη του ICIJ;

UPDATE: Τελικά υπάρχουν μερικές ελληνικές υποθέσεις

Έχουμε επανειλημμένως προσπαθήσει να γίνουμε επίσημοι συνεργάτες του Κονσόρσιουμ ακόμα και χωρίς αποκλειστικά δικαιώματα ή ακόμα και με εμπάργκο καθυστέρησης θεωρώντας ότι προέχει το δικαίωμα στην πληροφόρηση από οτιδήποτε άλλο αλλά δυστυχώς δεν έχουμε βρει ανοιχτές πόρτες. Σας ζητάμε συγνώμη για την μέχρι στιγμής αποτυχία μας αλλά σας υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Με το Wikileaks το καταφέραμε, θα το καταφέρουμε και με το ICIJ.

2.  Γιατί έχουμε ρεπορτάζ

Το ThePressProject πιστό στην ερευνητική δημοσιογραφία τρέχει διάφορες παράλληλες έρευνες που θα διευκολυνθούν πολύ από τα PANAMA PAPERS. Έτσι μπορούμε π.χ. να ανακοινώσουμε ότι ήδη από την Δευτέρα 4 Απριλίου στο TPP θα μπορείτε να διαβάσετε αποκαλυπτικά ρεπορτάζ που συνδέονται με την αποκάλυψη του ICIJ.
 
3. Γιατί η δημοσίευση είναι η ψυχή της δημοκρατίας

Στο ThePressProject τις επόμενες ημέρες θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να δημιουργήσουμε πραγματικά το πληρέστερο αφιέρωμα. Θα μεταφράσουμε όλα τα έγγραφα από όλο τον κόσμο σχετικά με το σκάνδαλο που είτε αφορούν με κάποιο τρόπο την Ελλάδα, είτε σκιαγραφούν ανάγλυφα το συνολικότερο δίκτυο διαφθοράς. Και φυσικά μπορεί να έχουμε και έναν ακόμα σύμμαχο: