Η πρώτη ομάδα, 136 ατόμων σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Associated Press στη Λέσβο, απέπλευσε με τη συνοδεία μελών της Frontex από το νησί για τα τουρκικά παράλια. Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται από την πλευρά του το Reuters, η αναχώρηση έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας με δύο σκάφη.

Ελλείψεις υπάρχουν και στις δύο πλευρές: Στα μεν ελληνικά νησιά έχει ακόμη φτάσει μόνο τμήμα του προσωπικού που θα κληθεί να διαχειριστεί τους φάκελους του καθενός προς επαναπροώθηση, ενώ στην τουρκική πλευρά οι χώροι υποδοχής και καταγραφής βρίσκονται ακόμη υπό κατασκευή.

Από τους 136 πρόσφυγες που επαναπροωθούνται από τη Λέσβο στην Τουρκία οι 124 είναι από το Πακιστάν, τέσσερις από τη Σρι Λάνκα, δυο από την Ινδία, τρεις από το Μπαγκλαντές, ένας από το Ιράκ και δυο από τη Συρία.

Οι επαναπροωθήσεις που είχαν προγραμματιστεί για την Τρίτη και την Τετάρτη δεν πρόκειται να υλοποιηθούν καθώς δεν υπάρχει ικανός αριθμός προσφύγων που να δικαιολογεί τη διαδικασία.

Η πλειοψηφία των προσφύγων που κρατούνται στο Κέντρο της Μόριας έχουν δηλώσει πως θέλουν να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου και συνεπώς μέχρι αυτή να γίνει εγκριθεί ή να απορριφθεί, παγώνει κάθε διαδικασία επαναπροώθησης.


Ομάδες αλληλέγγυων, εθελοντές και εργαζόμενοι σε ΜΚΟ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά την αναχώρηση των δύο πλοίων.

 

4.4.2016 διαμαρτυρία στο λιμάνι της Μυτιλήνης ενάντια στις απελάσεις των προσφύγων.

Posted by Marios Avgoustatos on Monday, April 4, 2016

Στο Δεκελί, κοντά στη Σμύρνη, όπου θα οδηγηθούν οι πρώτες ομάδες επαναπροωθηθέντων, οι τοπικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν πως η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει επαρκώς για τον σχεδιασμό. Διαμαρτυρίες για την υποδοχή υπήρξαν και στο Δεκελί. 

Οι Σύροι πρόσφυγες που φθάνουν στην Τουρκία από την Ελλάδα θα μεταφερθούν στη νότια πόλη Οσμανίγιε, όπως είπε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ.

Τη Δευτέρα επίσης ξεκινά η υλοποίηση και του άλλου σκέλους της συμφωνίας, της αποδοχής Σύρων προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ στη βάση του «ένας προν έναν» -ένας Σύρος από την Τουρκία έναντι ενός που επαναπροωθείται, με επιβαρυντικό παράγοντα για κάθε πρόσφυγα το να έχει προσπαθήσει να περάσει το Αιγαίο.

35 με 40 άτομα (κυρίως οικογένειες) θα μεταφερθούν στη Γερμανία κι έπειτα θα ακολουθήσουν μετακινήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Φινλανδία.

4.800 πρόσφυγες στον Πειραιά


Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασε το πρωί της Δευτέρας το επιβατηγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας 25 πρόσφυγες από τη Λέσβο. Το βράδυ της Κυριακής κατέπλευσε, επίσης, το «Νήσος Μύκονος» με 73 πρόσφυγες από τη Σάμο.
 
Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται περίπου 4.800 άτομα. Το απόγευμα της Κυριακής, ενώ είχαν φτάσει στον χώρο τρία πούλμαν για να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας, δεν επιβιβάσθηκε κανείς σε αυτά, αφού πολλοί φοβούνται ότι θα εγκλωβιστούν σε αυτά. 

Στη Γερμανία οι πρώτοι Σύροι πρόσφυγες


Αεροπορικώς κατέφτασαν στη Γερμανία από την Τουρκία οι πρώτοι Σύροι πρόσφυγες, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Άγκυρας.
 
Συνολικά 16 άτομα έφθασαν στο Ανόβερο το πρωί της Δευτέρας με πτήση από την Κωνσαντινούπολη. Ακόμη 16 πρόσφυγες αναμένεται να φθάσουν αργότερα στο ίδιο αεροδρόμιο.