O Ραχόι είχε δεσμευθεί να δεχτεί 16.000 πρόσφυγες μέσα στο 2015, από την Ελλάδα και την Ιταλία. Τελικά έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μόνο 18, λόγω των πολύ αργών διαδικασιών ταυτοποίησης, όπως υποστήριξε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τη συμφωνία των κρατών της Ε.Ε., θα μετεγκατασταθούν 63.000 πρόσφυγες στα μέλη που θα τους δεχθούν εθελοντικά. Μέχρι σήμερα έχουν μετεγκατασταθεί μόνο 581, ενώ η διαδικασία ισχύει αρκετούς μήνες. Παράλληλα τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέκριναν τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.

«Το κράτος δεν μας αφήνει να βοηθήσουμε» καταγγέλλει η δήμαρχος Βαρκελώνης

Την Τρίτη η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, ζήτησε από τις Βρυξέλλες να αφήσουν επιτέλους τις πόλεις να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, εκφράζοντας την οργή της που οι μετανάστες οι οποίοι αναμένονται δεν φθάνουν.

«Ο κόσμος θέλει να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος συμμετέχοντας στο δίκτυο των πόλεων καταφυγίων», επέμεινε η Άντα Κολάου. «Ας μας αφήσουν να βοηθήσουμε, το κράτος μας δεν μας αφήνει να βοηθήσουμε«, διαμαρτυρήθηκε η δήμαρχος της αριστεράς που προέρχεται από το κίνημα των «Αγανακτισμένων» και βρίσκεται στη θέση αυτή από τον Ιούνιο.

Η δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας έκανε τις δηλώσεις αυτές στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Sur πριν από μια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκπρόσωποι πολλών πόλεων (ανάμεσά τους της Βαρκελόνης, του Παρισιού, του Βερολίνου, της Αθήνας, του Άμστερνταμ) αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτή την ομάδα εργασίας για την υποδοχή και στην ενσωμάτωση των προσφύγων.