Η συνάντηση με τους θεσμούς κατέληξε σε συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ. Όπως δήλωσε ο υπουργός στο Αθηναϊκό Πρακτορείο:

  • Η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών (51%) στο Δημόσιο από τη ΔΕΗ η οποία θα αποζημιωθεί. Το υπόλοιπο 49% θα διατεθεί σε επενδυτή (που θα είναι διαχειριστής δικτύου και θα μπορεί να αποκτήσει ποσοστό τουλάχιστον 20% των μετοχών) και στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Το Δημόσιο θα ελέγχει την πλειοψηφία του ΔΣ και θα ορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο με τη σύμφωνη γνώμη του μετόχου μειοψηφίας. Η διαδικασία για την πώληση του 20% τουλάχιστον αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.
  • Για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) θα εκπονηθεί Κανονισμός με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και εισήγηση της ΡΑΕ προς το υπουργείο από τον οποίο θα προκύπτουν οι ποσότητες της ενέργειας που θα δημοπρατείται καθώς και η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών. Οι πρώτες δημοπρασίες αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και δεν θα υπάρχει περιορισμός ως προς τον τρόπο διάθεσης της ενέργειας από τους αγοραστές που θα συμμετάσχουν στις δημοπρασίες.

Τόσο για τον ΑΔΜΗΕ όσο και για τα ΝΟΜΕ θα ακολουθήσουν εντός της ημέρας τεχνικές συναντήσεις με τα κλιμάκια των δανειστών.

Στη συνάντηση δεν έγινε συζήτηση για ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες θα συζητηθούν συνολικά και όχι μόνο για τον τομέα της ενέργειας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο ταμείο.

Η θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι οι μετοχές των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνουν στο σκέλος της αξιοποίησης και όχι ιδιωτικοποίησης.

Nωρίτετα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Π. Σκουρλέτης διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ απέκλεισε και το ενδεχόμενο αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.

Εντωμεταξύ, παύση των διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε λίγο πριν από τις 02.00 τα ξημερώματα της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των δανειστών θα επιδιώξουν σε συναντήσεις στην Ουάσιγκτον πλέον να γεφυρώσουν τις διαφορές.

Επιδίωξη πλήρους συμφωνίας

Σημειώνεται ότι η επιλογή της ενδιάμεσης συμφωνίας, προς το παρόν απορρίφθηκε, καθώς επιδιώκεται πλήρης συμφωνία μετά την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα 18 Απριλίου και πριν από το Εurogroup της Παρασκευής, 22 Απριλίου, στο Άμστερνταμ.

Τόσο οι θεσμοί όσο και οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης θα ταξιδέψουν από την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, όπου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (16-17 Απριλίου) θα γίνει προσπάθεια, αν δεν υπάρξει νέα εμπλοκή, να γεφυρωθεί η διαφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτέλεσμα αν δεν προκύψουν νέες διαφωνίες και αν επιλυθούν όλα τα σοβαρά από ό,τι φαίνεται μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά.

Τσακαλώτος: Δεν επαρκούσε ο χρόνος

Αμέσως μετά την παύση ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε: «Μετά από συζητήσεις πάμε σε παύση συζητήσεων για να πάμε στην Ουάσιγκτον. Συμφωνούμε και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπάρχει πρόοδος στα μεγάλα θέματα που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Άρα θα επιστρέψουμε μετά τη Δευτέρα για να τελειώσει αυτή η συμφωνία με το Eurogroup στις 22/4. Θα καταλήξουμε στο staff level agreement λίγο πριν Eurogroup. Είχαμε μεγάλη πρόοδο σε πολλά μεγάλα θέματα αλλά επειδή υπήρχαν πολλά μικρά δεν επαρκούσε ο χρόνος για να γραφτεί το staff level agreement και γι αυτό το λόγο δεν θα μπορούσαμε να το κλείσουμε μέχρι σήμερα τα χαράματα γιατί Θεσμοί θέλουν να φύγουν αύριο».

«Όπως τα είπε ο Ευκλείδης, δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.