Όπως τονίζεται στο προσχέδιο που έχει στη διάθεση του το Reuters, το ΔΝΤ επιθυμεί από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να προχωρήσουν σε μια βιώσιμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το οποίο παραμένει «εξαιρετικά μη βιώσιμο».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο προσχέδιο, για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους, εκτός από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, θα είναι απαραίτητη αποφασιστική δράση από τους Ευρωπαίους εταίρους για να παραχωρηθεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους.

Το σχέδιο Μνημονίου Χρηματοπιστωτικών και Οικονομικών Πολιτικών του ΔΝΤ που συντάχθηκε κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% φέτος, πλεόνασμα 0,25% το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 1,5% το 2018.

Όπως αναφέρει, αυτά τα νούμερα αντανακλούν την μεταρρυθμιστική κόπωση μετά από πέντε χρόνια προσαρμογής και κοινωνικών πιέσεων στην Ελλάδα εξαιτίας της υψηλής ανεργίας η οποία ανήλθε στο 24,4% τον Ιανουάριο.

Το προσχέδιο, προβλέπει μέσο όρο οικονομικής ανάπτυξης στο 1,25% μακροπρόθεσμα, που είναι χαμηλότερος από τις προηγούμενες προβλέψεις του Ταμείου. Οι στόχοι, που χαρακτηρίζονται “φιλόδοξοι αλλά ρεαλιστικοί”, θα μπορούσαν να επιτευχθούν με την εφαρμογή μέτρων που θα εξοικονομήσουν ποσό αντίστοιχο με το 2,5% του ΑΕΠ ως το 2018, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, το φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ και το μισθολογικό κόστος του δημοσίου.