Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν και ο αναπληρωτής του, Φίλιπ Γκέρσον, χτύπησαν «καμπανάκι» για τις δύο χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου.
Αναφερόμενος στην Ισπανία, ο κ. Γκέρσον είπε ότι το ΔΝΤ προβλέπει πως το έλλειμμα για το 2016 θα ανέλθει περίπου στο 4% του ΑΕΠ εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα, τη στιγμή που η Μαδρίτη πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3% φέτος.

Από την πλευρά του και μιλώντας για την Πορτογαλία, ο κ. Τόμσεν είπε ότι η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί τα δύο τελευταία χρόνια έχει «χαλαρώσει» και είναι προειδοποίησε τη Λισαβόνα πως κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.
Σημείωσε ότι «η Πορτογαλία είναι σε δύσκολη κατάσταση», ωστόσο παραδέχτηκε με τις σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε, «είναι σε καλύτερη θέση απ' ότι ήταν πριν από την κρίση».

Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση του Ταμείου ότι χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η ίδια η Λισαβόνα για το έλλειμμα, στο 2,2-2,3% του ΑΕΠ.