Η επικεφαλής του ΔΝΤ, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή της με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου στην Ουάσινγκτον, στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα να μην ελπίζει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα.

«Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει, μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε αποτελεσματικά, η θέση μας σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα δεν έχει αλλάξει: βιωσιμότητα και σταθερότητα», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να συνεχιστεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό ζήτημα είπε ότι για την αντιμετώπισή του θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν «όλες οι δυνάμεις», υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο μία χώρα.

Το ΔΝΤ για τη συνάντηση Λαγκάρντ – Τσακαλώτου

Αναφερόμενος στη συνάντηση μεταξύ της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου και του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανάφερε τα εξής:

«Η Γενική Διευθύντρια τόνισε ότι το Ταμείο παραμένει έτοιμο να υποστηρίξει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα βασίζεται σε βιώσιμα, ρεαλιστικά μέτρα και μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους και θα συνοδεύεται από την αναγκαία μείωση του χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας. Η κ. Λαγκάρντ και ο κ Τσακαλώτος συμφώνησαν η ομάδα του ΔΝΤ να επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσει τις συζητήσεις».

Το ΔΝΤ, τέλος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του  επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, ο οποίος έκανε λόγο για πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι της Ελλάδας. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο κ. Τόμσεν δεν υπερασπίστηκε τη λήψη νέων μέτρων, καθώς θεωρεί πως ο στόχος 3,5% είναι δύσκολος και προϋποθέτει μεγάλη λιτότητα.