Οι υπουργοί Πετρελαίου που συμμετείχαν στην σύνοδο στη Ντόχα του Κατάρ, έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους ότι αυτή μια συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Όμως σημείο εμπλοκής παραμένει το Ιράν και η μη συμμετοχή του στην σύνοδο. Πιο συγκεκριμένα, η ιρανική πλευρά έχει δηλώσει ότι θέλει να αποκαταστήσει τα επίπεδα παραγωγής της, στα προ Δυτικού εμπάργκο επίπεδα. 

Η στάση του Ιράν θέτει εν αμφιβόλω το κατά πόσο η συμφωνία θα είναι τόσο ισχυρή ώστε να πείσει τις αγορές ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για να τιθασεύσουν την παραγωγή και να ενισχύσουν τις τιμές του πετρελαίου.

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία έχει κάνει σαφές σε όλους του τόνους ότι χωρίς την συμμετοχή του Ιράν, το βασίλειο δεν πρόκειται να ακολουθήσει στο πάγωμα της παραγωγής.

Παρόλη την σκληρή στάση του Ριάντ, αναλυτές θεωρούν ότι η Σαουδάραβες θα προχωρήσουν με τη συμφωνία. Εξάλλου, το draft αφήνει ανοιχτή την πόρτα για την συμμετοχή και άλλων χωρών στο εγγύς μέλλον. 

Η πιθανότητα να υπάρξει μια συμφωνία, έχει ανεβάσει τις τιμές του πετρελαίου, από την στιγμή που πρωτο-ανακοινώθηκε η ιδέα, τον περασμένο Φεβρουάριο. Έκτοτε η παραγωγή στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες μειώθηκε, ωθώντας τις τιμές ανοδικά.