«Αυτό θα πρέπει να είναι ένα ζήτημα μεγάλης ανησυχίας», είπε η Λαγκάρντ από την Ουάσινγκτον, καθώς δεν έχει κοπάσει ακόμη ο απόηχος από το σκάνδαλο των λεγόμενων Panama Papers.

«Αυτό που θα μπορούσε να γίνει για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα είναι η διαφάνεια, η διαφάνεια στα κενά της νομοθεσίας (…) στον εντοπισμό της δραστηριότητας των εταιρειών, η διαφάνεια στο να μάθουμε πού έχουν τις διάφορες θυγατρικές και τα παραρτήματά τους και πού δηλώνουν τα έσοδά τους», ανέφερε.

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, την παρούσα περίοδο υπάρχει μια δυναμική την οποία θα πρέπει να στηρίξουμε και η οποία θα πρέπει να φέρει αποτελέσματα. Ένα πρώτο βήμα προς την εφαρμογή νέων ρυθμίσεων θα ήταν να δοθεί μια ώθηση προς τη διαφάνεια των πολυεθνικών», εξήγησε. «Αν ξεκινήσουμε από αυτό (…) θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε προτάσεις. Είμαστε απολύτως έτοιμοι, στο ΔΝΤ, να προτείνουμε αλλαγές», διαβεβαίωσε.

Η Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι τα κυριότερα θύματα αυτών των “νόμιμων” μεθόδων φοροαποφυγής καθώς τους στερούν πόρους ζωτικής σημασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ