Η βοήθεια αυτή διατίθεται στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του νέου μηχανισμού στήριξης έκτακτης ανάγκης για τις χώρες που έχουν επηρεαστεί σοβαρά από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Τα 83 εκατομμύρια ευρώ είναι το πρώτο μέλος μιας συνολικής βοήθειας ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ που θα διαθέσει η Κομισιόν έως το 2018.

Αναλυτικότερα θα διατεθούν 25 εκατομμύρια στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), 15 εκατομμύρια στη  Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού, 8 εκατομμύρια στο Συμβούλιο Προσφύγων της Δανίας, 10 εκατομμύρια στη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης, 7 εκατ. ευρώ στην Save the Children, 6 εκατομμύρια στην Oxfam, 5 εκατ. στη Arbeiter-Samariter-Bund  και 7 εκατ, στους Γιατρούς του Κόσμου.

Ο κ. Στυλιανίδης ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν πολύ αυστηροί κανονισμοί για τη συμμετοχή στα προγράμματα, ενώ ο κ. Μουζάλας συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση κατασπατάλησης των χρημάτων, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει πρόβλημα στην οργάνωση και σωστή κατανομή των υπηρεσιών προς τους πρόσφυγες, χωρίς να παραγνωρίζει και τις ευθύνες του υπουργείου.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε από πλευράς του, ότι μέσω των προγραμμάτων αυτών θα ελαφρυνθεί η τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς οι οργανώσεις θα αναλάβουν τη σίτιση, την στέγαση, την βελτίωση των καταλυμάτων, την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και άλλων υπηρεσιών προς τους πρόσφυγες. Όπως επεσήμανε ο κ. Στυλιανίδης η πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύει την ισχυρή δέσμευση της Κομισιόν να βοηθήσει τους πρόσφυγες.

Πηγή: euractiv.gr, ΕΡΤ