Η ΕΚΤ αναμένεται να καταργήσει την προϋπόθεση που θέτει και αφορά την αξιολόγηση του ελληνικού κρατικού χρέους, μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς,  σύμφωνα με δύο πηγές, που επικαλείται το Reuters.
 
Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ότι τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα καταστούν παράλληλα επιλέξιμα στο πλαίσιο του προγράμματος πιστωτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ, ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ τον μήνα, λένε οι ίδιες πηγές.
 
Η εξέλιξη αυτή «θα μείωνε την εξάρτηση των τραπεζών» από τον ακριβότερο μηχανισμό ELA και «θα τις καθιστούσε επιλέξιμες για ορισμένη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, θα βελτίωνε τους ισολογισμούς τους και θα είχε αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη», σύμφωνα με τη μια από τις πηγές αυτές.
 
Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν επίσης σε μια τέτοια περίπτωση να δανείζονται κεφάλαια με επιτόκιο το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μηδέν, στις εβδομαδιαίες δημοπρασίες της ΕΚΤ, κάτι που θα τόνωνε άμεσα τους ισολογισμούς τους, ακόμη κι αν μόνο ένα μέρος των σχεδόν 70 δισεκ. ευρώ του ELA μετατραπεί σε κανονική χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα.
 
Ωστόσο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μια αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πριν προχωρήσουν οι αγορές ελληνικών ομολόγων, επισήμαναν. 
 
Ακόμη και στην περίπτωση που το ελληνικό δημόσιο χρέος συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει μόνο μικρά ποσά, λιγότερα από 3 δισ. ευρώ κάθε φορά, βάσει των διαφόρων κριτηρίων επιλεξιμότητας που εφαρμόζει. Το ποσό ενδέχεται πάντως να αυξηθεί μετά τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει στην ΕΚΤ περίπου 2,3 δισ. ευρώσε ομόλογα που λήγουν.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τους δανειστές πρότεινε σήμερα αυτόματες περικοπές δαπανών σε περίπτωση αθέτησης των στόχων του προγράμματος.