O επίτροπος εγκαινίασε τη Μ. Τετάρτη στην Κατάνη της Σικελίας την νέα έδρα της επιχειρησιακής δύναμης της Frontex, ενώ είχε συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και τον διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λετζερί.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, ο δεύτερος δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας θα προτείνει στις χώρες εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ταυτοποιούνται οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, στα πλοία που σπεύδουν να τους σώσουν.

Η πρόταση συνίσταται στο να λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα και να συγκεντρώνονται δεδομένα για την υπηκοότητα και την οικογενειακή κατάσταση των μεταναστών πριν εκείνοι φθάσουν στην ξηρά. «Έτσι θα έχουμε hotspots στη θάλασσα», εξήγησε ο κ. Αλφάνο.

Από πλευράς του, ο Δ.Αβραμόπουλος εκτίμησε οτι η πρόταση πιθανώς θα γίνει αποδεκτή, αφού πρώτα εξεταστούν όλες οι πτυχές για την εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένης και της νομικής πλευράς.