Όπως σημειώνει η Le Monde, τα συνδικάτα κάνουν λόγο για μισο εκατομμύριο διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία, ενώ οι αρχές για 170.000. Στο Παρίσι οι εκτιμήσεις μιλούν για 60.000 και 15.000 αντίστοιχα. Κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα σε τουλάχιστον 20 γαλλικές πόλεις εκτός του Παρισιού.

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις προχωρούν επτά γαλλικά συνδικάτα και φοιτητικές ενώσεις ζητώντας την απόσυρση των αλλαγών στα εργασιακά. Τα συνδικάτα CGT, FO, FSU, Solidaires, UNEF, UNL και FIDL, τα οποία χαρακτηρίζουν τον νόμο «ανεπίδεκτο βελτίωσης», κατεβαίνουν ξανά στο δρόμο με αίτημα την πλήρη απόσυρση του νόμου ελ Κομρί.

Πρόκειται για την τέταρτη κινητοποίηση μέσα σε έναν μήνα, πριν φτάσει το νομοσχέδιο για συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση την ερχόμενη Τρίτη. Η υπουργός Εργασίας έχει αφαιρέσει κάποιες από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις προκειμένου το κείμενο να γίνει αποδεκτό, ωστόσο οι αντιτιθέμενοι στο νομοσχέδιο ζητούν την απόσυρσή του κρίνοντας ότι είναι πολύ ευνοϊκό για τους εργοδότες και παράγοντας αβεβαιότητας για τους εργαζόμενους

Κατά τα συνδικάτα, ο νέος νόμος απορρυθμίζει την αγορά εργασίας ειδικά όσον αφορά την εργασία των νέων. Για την κυβέρνηση Ολάντ-Βαλς, είναι τμήμα των μεταρρυθμίσεων που στοχεύει στη μείωση της ανεργίας -το μεγαλύτερο στοίχημα της θητείας του γάλλου προέδρου, και μέτωπο στο οποίο ακόμη δεν έχουν φανεί σημαντικά αποτελέσματα.

Εντωμεταξύ, στις πλατείες συνεχίζεται το κίνημα Nuit Debout (Η Νύχτα των Ορθίων) το οποίο ξεκίνησε στην Place de la Republique στις 31 Μαρτίου με στόχο τις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά. Ανάλογες νυχτερινές συγκεντρώσεις έχουν διοργανωθεί έκτοτε σε κεντρικές πλατείες άλλων γαλλικών πόλεων.

Συγκρούσεις και στη Ναντ

Συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και σε αστυνομικές δυνάμεις σημειώθηκαν και στη Νάντ, λίγο μετά την έναρξη μιας πορείας στην οποίας συμμετείχαν 8 με 9 χιλ. διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότεροι από 20.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.