Οι εργαζόμενοι στην Ενημέρωση, που ήδη πλήττονται από υψηλό ποσοστό ανεργίας (υπερβαίνει το 45%) αντιδρούν στην ένταξη του βιώσιμου ΕΤΑΠ ΜΜΕ (κύρια σύνταξη) σε έναν εν τη γενέσει του ελλειμματικό ΕΦΚΑ.

Η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ΕΤΑΠ ΜΜΕ προκύπτει από αναλογιστική μελέτη που κατατέθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης κι Αλληλεγγύης μόλις τον περασμένο Αύγουστο, πριν ακόμη ανοίξει η συζήτηση για το ασφαλιστικό.

Είναι προφανές λοιπόν, ότι ένα Ταμείο με πλεονάσματα και σημαντικά αποθεματικά όπως είναι το ΕΤΑΠ ΜΜΕ δεν κατοχυρώνει το μέλλον των ασφαλισμένων του μέσω της συνένωσής του με Ταμεία βαθύτατα ελλειμματικά χωρίς αποθεματικά. Αντιθέτως, η ένταξη του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ και η μεταφορά των αποθεματικών ύψους 1 δισεκ. ευρώ, όπως και των πόρων του στο νέο φορέα για την κάλυψη αναγκών του γενικού ασφαλιστικού συστήματος, ενέχει, σοβαρούς κινδύνους για τους ασφαλισμένους του.

Τυχόν κατάργηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ θα σημάνει αυτομάτως κίνδυνο και για τις συντάξεις, αφού η αναλογική σύνταξη θα καταβάλλεται πλέον από πόρους του ΕΦΚΑ.

Επίσης, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αντιδρούν στην κατάργηση του αγγελιοσήμου. 
Το αγγελιόσημο, αποτελεί  οιονεί εργοδοτική εισφορά και δεν συνιστά ούτε φόρο ούτε τέλος. Επιβάλλεται επί των διαφημίσεων στον Τύπο και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, τα οποία χρησιμοποιούν οι διαφημιζόμενοι ως μέσο για την προβολή τους, κάνοντας χρήση της εργασίας των εργαζομένων στον Τύπο, προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της διαφήμισης.

Τα δημοσιογραφικά Ταμεία δεν επιβαρύνουν έστω και στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς οι πόροι τους δεν προέρχονται από αυτόν.  Είναι γνωστό  ότι στους πόρους των Ταμείων των ΜΜΕ δεν προβλέπεται εργοδοτική εισφορά, παρά μόνον εισφορά των εργαζομένων. Οπου δε  προβλέπεται εργοδοτική εισφορά, είναι στη λογική της χαμηλής επιβάρυνσης του μη μισθολογικού κόστους, ώστε να υποστηρίζεται η ελευθερία της έκφρασης ( π.χ στα έντυπα). Ετσι, σήμερα, το 55% των εσόδων του ΕΤΑΠ ΜΜΕ και το 85% των εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ, προέρχονται από το αγγελιόσημο.

Την ίδια στιγμή, τυχόν κατάργηση των Ταμείων Τύπου, θα προκαλέσει σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση. Ειδικότερα:

* Το Δημόσιο θα πληρώνει τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης για κάθε συνταξιούχο από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ μέχρι σήμερα για τους εργαζόμενους στον Τύπο δεν πλήρωνε τίποτε.

* Θα χαθεί από τον ΑΚΑΓΕ ποσοστό 10% του αγγελιοσήμου, το οποίο σήμερα καταλήγει σε αυτόν.

* Το Δημόσιο ως εργοδότης (ΕΡΤ Α.Ε., ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, γραφεία τύπου) θα υποχρεωθεί να καταβάλλει εργοδοτικές εισφορές.

Παρότι τα Ταμεία του Τύπου λοιπόν, δεν έχουν χρηματοδοτηθεί ποτέ  ούτε με 1 ευρώ από το Δημόσιο, έρχεται η κυβέρνηση να τα διαλύσει, υφαρπάζοντας τα ήδη λεηλατημένα (από το PSI και όχι μόνον) αποθεματικά τους και καταργώντας εν ψυχρώ την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επικούρηση για 18.500 ασφαλισμένους! 

Τους ασφαλισμένους αυτούς μέλη-μετόχους του ΕΔΟΕΑΠ, τους πετάει κυριολεκτικά στο δρόμο, καθώς δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για το πως θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις δομές περίθαλψης-υγείας, όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι, ούτε και πως οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να έχουν επικούρηση.

Η ξαφνική περικοπή του αγγελιοσήμου θα έχει ως άμεση συνέπεια να μπει λουκέτο στον ΕΔΟΕΑΠ, που χωρίς κρατικούς πόρους παρέχει έως σήμερα περίθαλψη, επικούρηση και πρόνοια. Οι ασφαλισμένοι του θα μείνουν εντελώς ξεκρέμαστοι, καθώς στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ!

Οι κυριότερες άμεσες συνέπειες θα είναι:

* Δεκαοχτώμιση χιλιάδες ασφαλισμένοι με τις οικογένειές τους, να μείνουν χωρίς περίθαλψη, χωρίς γιατρό, χωρίς φάρμακα, χωρίς νοσοκομειακή φροντίδα.

* Άτομα με αναπηρία και ειδικά προβλήματα να στερηθούν τη νοσοκομειακή φροντίδα και υποστήριξη.

* Οι άνεργοι και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι να χάσουν την τελευταία ελπίδα για φροντίδα και περίθαλψη.

* Οι συνταξιούχοι, μαζί με τη στέρηση της νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης, θα χάσουν και την επικούρηση.

* Οι εργαζόμενοι και όλοι οι δικαιούχοι του ΕΔΟΕΑΠ θα χάσουν τα λεφτά που έχουν πληρώσει έως τώρα, ενώ πλέον δεν έχουν εφάπαξ και επικουρική σύνταξη.

Οι δημοσιογραφικές συνδικαλιστικές ενώσεις ζητούν:

• Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.

• Τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρους χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.