Το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του ένα 17σέλιδο εσωτερικό έγγραφο της Ε.Ε που εστάλη πρόσφατα προς τα κράτη μέλη και αναφέρεται σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης, στα πρότυπας της πρόσφατης συμφωνίας με την Τουρκία για το «σφράγισμα» των ανατολικών Βαλακανίων.

Στο έγγραφο, η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, τονίζει ότι θα προταθεί στην Λιβυή η δημιουργία «κέντρων προσωρινής κράτησης» αλλά και «εγκαταστάσεις κράτησης». Η ιδεά αυτή μάλιστα είχε προταθεί και στον πρώην δικτάτορα της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι, ώστε να αποτρέπονται οι μεταναστευτικές ροές προς την Ιταλία.

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των μεταναστών που θα προσπαθήσουν το καλοκαίρι να ταξιδέψουν προς την Ε.Ε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε επισημάνει στην τελευταία σύνοδο για το μεταναστευτικό στη Βαλέτα ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της συμφωνίας με την Άγκυρα: δηλαδή η καταγραφή και η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου να γίνεται σε hotspot στην Αφρική.υρώπη ποικίλουν, από 200.000 χιλιάδες ανθρώπους μέχρι μισό εκατομμύριο.

Ωστόσο παραμένει ασαφές, υπογραμμίζει το Spiegel, πώς θα επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συνεργασία με τις αρχές της Λιβύης για την πιθανή εφαρμογή μιας τέτοιες συμφωνίας