Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της εταιρείας ORB στην εφημερίδα Independent, το ποσοστό υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. ανέρχεται στο 50%, όσο ακριβώς και το ποσοστό υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

Τα συγκεκριμένα ποσοστά διαφοροποιούνται οριακά υπέρ του Brexit (51% – 49), μεταξύ των ερωτηθέντων, οι οποίοι δηλώνουν βέβαιοι ότι θα προσέλθουν στις κάλπες της 23ης Ιουνίου.

Το 66% των συμμετεχόντων απάντησε αρνητικά στο εάν η τοποθέτηση του Μπαράκ Ομπάμα υπέρ της Ε.Ε., επηρέασε την κρίση του, ενώ μόλις το 23% απάντησε θετικά.

Προειδοποίηση για υποβάθμιση στέλνει ο S&P σε περίπτωση Brexit

Ο S&P εκτιμά ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως ο κίνδυνος ενός Brexit θεωρείται αρνητικός για τη φερεγγυότητα της Βρετανίας.

Ο S&P είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που διατηρεί τη Βρετανία στη βαθμίδα «ΑΑΑ». Η προοπτική της χώρας όμως παραμένει αρνητική, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες να υποβαθμίσει το αξιόχρεό της μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

«Η αρνητική προοπτική εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει την άποψή μας ότι το επικείμενο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ (…) είναι πιθανόν να κριθεί οριακά» και το αποτέλεσμά του να είναι υπέρ της αποχώρησης, ανέφερε ο οίκος. «Η διατήρηση της βαθμίδας (του «ΑΑΑ») αντικατοπτρίζει την υπόθεσή μας ότι, με μικρή πλειοψηφία, το δημοψήφισμα θα κρίνει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ» προστίθεται στην ανακοίνωση.