Το συνέδριο του κόμματος συγκαλείται για να καταρτίσει το πρώτο του πρόγραμμα ομοσπονδιακής πολιτικής. Το κόμμα, που πριν από μερικά χρόνια είχε συσταθεί στην βάση της αντίθεσης στα προγράμματα προς τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, έχει εσχάτως μετατραπεί στην κυριότερη κομματική πλατφόρμα ξενοφοβικών αισθημάτων και έχει προσεταιριστεί το κίνημα Pegida.

Το συνέδριο αναμένεται να καθορίσει την ισορροπία στο εσωτερικό του AfD μεταξύ των δύο διαφορετικών ρευμάτων. Αφ' ενός το ρεύμα «αστικού συντηρητικού εθνικισμού» και αφ' ετέρου τον καθαρά ξενοφοβικό, μαχητικό λαϊκισμό, με ο,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Από το πρωί του Σαββάτου, έξω από το χώρο του συνεδρίου στην Στουτγκάρδη είχαν συγκεντρωθεί σε διαμαρτυρία εκατοντάδες άτομα, μεταξύ των οποίων η αστυνομία θεωρεί ότι βρίσκονταν «περίπου 800 με 900 άτομα έτοιμα για ταραχές».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Γερμανίας (DPA) ανέφερε ότι οι διαδηλωτές φώναζαν «Οι πρόσφυγες μπορούν να μείνουν, οι ναζί πρέπει να φύγουν» την ώρα που περίπου 1.500 μέλη του κόμματος προσέρχονταν στο συνέδριο.


Η αστυνομία, που έκανε χρήση σπρέι πιπεριού και προχώρησε σε 400 προσαγωγές, μιλά για πυρπόληση αντικειμένων από συγκεντρωμένους, ορισμένοι από τους οποίους είχαν λοστούς και κοντάρια.

Ομάδες διαδηλωτών επιχείρησαν επίσης να αποκλείσουν τη διέλευση στο χώρο που θα γινόταν το συνέδριο. Οι δυνάμεις της αστυνομίας ξεπερνούσαν τους 1.000 αστυνομικούς για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «συνάντησης» των διαδηλωτών με τα περίπου 1.500 στελέχη του AfD που αναμένονται να παρευρεθούν στο συνέδριο.