ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΠΑΝΩ
 

Τι περιλαμβάνει η διαρροή

Η διαρροή της GreenPeace δεν αποτελεί το πλήρες κείμενο της διαπραγμάτευσης που γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ αλλά πολύ σημαντικό μέρος της ενώ περιλαμβάνει και ένα πολύ ενδιαφέρον εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ που συντάχθηκε τον Μάρτιο του 2016.

Η GreenPeace αποφάσισε να προχωρήσει στην διαρροή άμεσα και πριν προλάβει η ίδια να αναλύσει όλα τα ντοκουμέντα που είναι πυκνογραμμένα και δύσκολα στην κατανόηση. Ο οργανισμός επικεντρώθηκε στα κεφάλαια του ενδιαφέροντός του και έτσι υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια, όπως αυτά των επικοινωνιών π.χ. που δεν έχουν αναλυθεί σε βάθος.

Ωστόσο από τις πρώτες αναγνώσεις γίνεται σαφές ότι η συμφωνία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους τομείς της υγείας και της περιβαλλοντικής προστασίας ενώ σε περιπτώσεις όπως στη χημική βιομηχανία φαίνεται να ευνοούνται οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η αποκάλυψη

Η διαρροή των ντοκουμέντων της Εμπορικής Διατλαντικής Συμφωνίας είναι σημαντικότατη γιατί για πρώτη φορά δεν αποτελεί απλά μια σειρά εγγράφων που περιγράφουν την πρόοδο της διαπραγμάτευσης αλλά και εσωτερικά έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τα έγγραφα αυτά λοιπόν γίνεται σαφές ότι το έγγραφο σχετικά με την πρόοδο των συζητήσεων που «διέρρευσε» πριν λίγες ημέρες ήταν προφανώς καθοδηγούμενο αφού παρουσιάζει σημαντικές διαφορές με τα όσα θα μάθετε αύριο στις 12 το μεσημέρι.

Το ThePressProject στην αρχή της χρονιάς είχε αποκαλύψει μια σειρά από έγγραφα σχετικά με το lobbying των πολυεθνικών και εκπροσώπων εμπορικών συμφερόντων. Παρόλα αυτά η επίσημη απάντηση ΕΕ και ΗΠΑ για τον λόγο που οι διαπραγματεύσεις γίνονται με απόλυτη μυστικότητα ήταν ότι αν οι συζητήσεις γίνονταν ανοιχτά θα υπήρχαν πιέσεις από αυτούς που έχουν το συμφέρον να το πράξουν. Από αυτά που γνωρίζουμε στο TPP, αύριο με τη διαρροή των TTIPLeaks θα δοθεί η τελική απάντηση σε αυτόν τον ισχυρισμό.

Στο ThePressProject εδώ και δύο χρόνια έχουμε προσπαθήσει να αναδείξουμε τη σημαντικότητα των διαπραγματεύσεων της TTIP, γνωστής και ως Εμπορική Διατλαντική Συμφωνία ή και «υπερμνημόνιο των 2 ηπείρων». Οι αλλαγές που θα επιφέρει στην καθημερινότητά μας η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας προσομοιάζουν στα μνημόνια που έχουμε συνηθίσει την τελευταία εξαετία. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζουν να γίνονται με απόλυτη μυστικότητα και αν δεν υπήρχε η διαρροή του Wikileaks σήμερα πολύ πιθανόν η συμφωνία να είχε εφαρμοστεί χωρίς καν την ενημέρωση των εθνικών κοινοβουλίων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το ThePressProject αποφάσισε να δημιουργήσει εκτάκτως μια ειδική έκδοση του OpenProject για τα TTIPLeaks. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται όλες οι χρήσιμες πληροφορίες, το σύνολο της διαρροής αλλά και αναλύσεις και σχολιασμός ανά κεφάλαιο. Η πολυπλοκότητα των τεχνικών κειμένων της συμφωνίας απαιτεί και τη δική σας βοήθεια. Εφόσον έχετε τις απαιτούμενες γνώσεις επικοινωνήστε με το TPP στο [email protected] για να ενταχθείτε στην ομάδα ανάλυσης των ντοκουμέντων.

Η προσπάθεια για ενημέρωση του πολίτη στο TPP συνεχίζεται.