Η πηγή τόνισε πως θα ήταν προτιμότερο να καταλήξουν σε συμφωνία πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου της Βρετανίας όπου θα αποφασίσουν για την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποφευχθεί μία οποιαδήποτε ατμόσφαιρα κρίσης εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, η ίδια πηγή δήλωσε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται την επόμενη δόση των κεφαλαίων μέχρι τα μέσα Ιουλίου, οπότε δεν υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος.

Η δεύτερη πηγή που επικαλείται το Reuters δήλωσε πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δανειστών για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, με την Γερμανία, τον μεγαλύτερο Ευρωπαίο πιστωτή, να υποστηρίζει δημοσίως πως η Αθήνα δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους

Στο μεταξύ αύριο, Τρίτη του Πάσχα, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι εκτιμήσεις της Eurostat για τα έτη 2016 και 2017, ενώ την Τετάρτη του Πάσχα, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ με τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν, Ντράγκι, Γιουνκέρ και Λαγκάρντ, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για το Eurogroup.

Συμμάχους βλέπει η κυβέρνηση

Από την πλευρά της η κυβέρνηση συνεχίζει να είναι αισιόδοξη και να προσπαθεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση, ενόψει και του Eurogroup που χαρακτηρίζεται κρίσιμο

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός με δήλωσή του την Μεγάλη Πέμπτη είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ είχε σημειώσει, μιλώντας σε συνεργάτες του ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και εκτίθενται». Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει επίσης ότι τη στιγμή αυτή, η θέση της χώρας είναι εντός της Ευρώπης και «οι συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων είναι ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά».

Ωστόσο αντίπαλοι στις προσπάθειες τις Ελλάδας είναι η γερμανική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο, που επιθυμούν το σενάριο του Grexit, σύμφωνα τουλάχιστον με τον επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζάνι Πιτέλα.