Mία ημέρα μετά τις αποκαλύψεις της GreenPeace σχετικά με τις συνομιλίες ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την TTIP ο Ολάντ, με δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι δε θέλει να θέσει σε κίνδυνο «τις θεμελιώδεις αρχές της γεωργίας και του πολιτισμού.

«Με δεδομένη την αμερικανική στάση, είναι το πιο πιθανό» να παγώσουν οι διαπραγματεύσεις, τόνισε νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου Ματίας Φεκλ.

 

Τι περιλαμβάνει η διαρροή

 
Η διαρροή της GreenPeace δεν αποτελεί το πλήρες κείμενο της διαπραγμάτευσης που γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ αλλά πολύ σημαντικό μέρος της ενώ περιλαμβάνει και ένα πολύ ενδιαφέρον εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ που συντάχθηκε τον Μάρτιο του 2016.
 
Η GreenPeace αποφάσισε να προχωρήσει στην διαρροή άμεσα και πριν προλάβει η ίδια να αναλύσει όλα τα ντοκουμέντα που είναι πυκνογραμμένα και δύσκολα στην κατανόηση. Ο οργανισμός επικεντρώθηκε στα κεφάλαια του ενδιαφέροντός του και έτσι υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια, όπως αυτά των επικοινωνιών π.χ. που δεν έχουν αναλυθεί σε βάθος.
 
Ωστόσο από τις πρώτες αναγνώσεις γίνεται σαφές ότι η συμφωνία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους τομείς της υγείας και της περιβαλλοντικής προστασίας ενώ σε περιπτώσεις όπως στη χημική βιομηχανία φαίνεται να ευνοούνται οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ.