Όπως έχει δεσμευτεί απέναντι στους πιστωτές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσέλθει στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας έχοντας ήδη ετοιμάσει λίστα ποσοστικοποιημένων εφεδρικών παρεμβάσεων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που θα λειτουργούν στη βάση αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών και όχι νομοσχεδίου που θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που προέρχονται κυρίως από το σκέλος των δαπανών και δευτερευόντως από το σκέλος των εσόδων. Δηλαδή βασίζονται σε περικοπές μισθολογικών κονδυλίων στο Δημόσιο (μισθοί, συντάξεις, ειδικά μισθολόγια, απολύσεις υπαλλήλων, πάγωμα προσλήψεων) και σε ΔΕΚΟ που μεσοσταθμικά θα μπορούσαν να φτάσουν έως το 8% και λιγότερο σε πρόσθετους φόρους.

Τακτικά μέτρα 5,4 δισ. ευρώ

Εκτός από τα εφεδρικά μέτρα, υπάρχουν και τα τακτικά μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ που έχουν «κλειδώσει» στο 99%.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και το ύψος του νέου αφορολόγητου για μισθούς και συντάξεις.

Το «στίγμα» του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ έδωσε την Τρίτη και η Κομισιόν, η οποία μέσα από τις εαρινές προβλέψεις περιέγραψε τις περιοχές που θα χτυπήσουν τα νέα μέτρα. Συγκεκριμένα:

  • 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από εξοικονομήσεις πόρων από το συνταξιοδοτικό.
  • 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος. Από τις νέες κλίμακες για μισθούς, συντάξεις, ελευθέρια επαγγέλματα, ενοίκια και εισφορά αλληλεγγύης.
  • 0,25% του ΑΕΠ ή 450 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ και δη από την αύξηση του ανώτατου συντελεστή στο 24% από 23% πιθανότατα και από την κατάργηση του υπερμειωμένου ΦΠΑ 6% (θα διατηρηθεί μόνο για τα φάρμακα)
  • 0,75% του ΑΕΠ ή 1,35 δισ. ευρώ από προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο (περικοπές μισθών στο Δημόσιο, με έμφαση στα εισαγωγικά κλιμάκια, τους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων αλλά και τα ειδικά μισθολόγια, όπου σύμφωνα με τους δανειστές παρατηρούνται στρεβλώσεις) στη φορολογία των Ι.Χ., τους φόρους κατανάλωσης καυσίμων, τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό.