Με την κυβερνητική πρόταση διαφώνησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να ψηφιστούν τα μέτρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Στο αιτιολογικό της Κυβερνητικής πρότασης – σύμφωνα με πληροφορίες- θα προταθεί ως προαπαιτούμενο προκειμένου να υπάρξει μία θετική απόφαση για την Ελλάδα στο Eurogroup που θα συνεδριάσει την Δευτέρα.

Σήμερα, Πέμπτη και αύριο συνεδριάζει η διαρκής κοινοβουλευτική επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων.

Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι η συζήτηση άρθρο–άρθρο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος στις 22 Απριλίου και ενέκρινε η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα.

Κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς συνεχίζουν να επικρίνουν σφοδρά το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, που παραθέτει 15 νέες περικοπές και επιβαρύνσεις, που θα εφαρμοστούν σταδιακά μέχρι το 2019.

Τα μέτρα των 3 δισ. ευρώ

 
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει μέτρα κοντά στα 3 δισ. ευρώ την περίοδο 2016 -2019.

Συγκεκριμένα:

  • Το 1 δισ. ευρώ εξ αυτών πρέπει να εξοικονομηθεί μέσα σε ένα μόλις εξάμηνο και συγκεκριμένα την περίοδο Ιουνίου –Δεκεμβρίου 2016. Η εξοικονόμηση θα προέλθει βασικά από περικοπές στο ΕΚΑΣ, στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, τις νέες κύριες συντάξεις,  τα μερίσματα του Δημοσίου, τα εφάπαξ, αλλά και την αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 1% (από 1.6.2016)
  • Το  άλλο 1 δισ. ευρώ πρέπει να εξοικονομηθεί το 2017 (συνέχιση περικοπών στο ΕΚΑΣ, εισφορά 20%)
  • Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ τη διετία 2018-2019 (ολοκλήρωση περικοπών στο ΕΚΑΣ, πάγωμα και επαναϋπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων)


Κούρεμα αποδοχών

Το 80% των μέτρων για την εξοικονόμηση των 3 δισ. ευρώ την τετραετία 2016-2019 θα προέλθει από περικοπές στις αποδοχές των συνταξιούχων (ΕΚΑΣ, κύριες-επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, μερίσματα) και μόλις το 20% από αυξήσεις εισφορών (υπέρ της επικουρική και κύριας ασφάλισης, αλλά και της υγειονομικής περίθαλψης).

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, μιας και 350.000 εξ αυτών θα χάσουν το ΕΚΑΣ από φέτος έως το 2019, αλλά και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, δεδομένου ότι κατά πλειοψηφία έχουν αποδοχές πάνω από το “όριο προστασίας” των 1300 ευρώ (άθροισμα κύριας –επικουρικής) που θέτει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Επιπλέον, κανένα επιπλέον έσοδο δεν καταγράφεται από την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι αλλαγές που φέρνουν μείωση εφάπαξ

Όσον αφορά το εφάπαξ, με την εφαρμογή του νόμου οι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογίζονται με βάση τα πέντε ημερολογιακά έτη που προηγούνται της υποβολής της αίτησης.

Σήμερα η πενταετία υπολογίζεται από την ημερομηνία εξόδου (π.χ. αν είναι η 20/2/2011, η πενταετία αρχίζει από 21/2/2006). Αυτό, επισημαίνουν ειδικοί, ενδέχεται να δημιουργήσει μεγαλύτερη καθυστέρηση στην απονομή των εφάπαξ, καθώς στην πράξη σημαίνει πως οι υπηρεσίες των Ταμείων χρειάζονται πρόσθετα στοιχεία για τους χιλιάδες φακέλους που περιμένουν.

Παράλληλα, αλλάζει και ο τύπος υπολογισμού καθώς το ποσό του εφάπαξ σπάει σε δύο τμήματα:

Α) Για έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2013 υπολογίζεται ως «το γινόμενο του 60% των συντάξιμων αποδοχών στις οποίες έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις επί του δεκαδικού αριθμού των ετών ασφάλισης έως και 31/12/2013». Το βοήθημα δηλαδή υπολογίζεται στον ακριβή χρόνο ασφάλισης (π.χ. 35 χρόνια και 2 μήνες).

Ο τύπος ισχύει για την πλειονότητα των μισθωτών που πληρώνουν εισφορά 4%. Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους ισχύει ο ίδιος τύπος αλλά με συντελεστή 75% (αντί 60%). Για τους εποχικά απασχολούμενους προβλέπεται πως αν δεν έχουν «πραγματοποιήσει απασχόληση 40 μηνών στην επίμαχη 5ετία, συνυπολογίζονται και οι αποδοχές μηνών εργασίας της αμέσου προηγούμενης χρονικής περιόδου μέχρι τη συμπλήρωση των 40 μηνών».

Β) Για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και μετά καθιερώνεται νέο σύστημα ατομικών μερίδων και προκαθορισμένων εισφορών νοητής κεφαλαιοποίησης. Το εφάπαξ θα υπολογίζεται με έναν περίπλοκο μαθηματικό τύπο που οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις.

48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ

Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο, διαμαρτυρόμενη για το ασφαλιστικό. Όπως τονίζει η ανακοίνωση «οι διατάξεις του νομοσχεδίου “Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων”, προβλέπουν νέα γενικευμένη φοροεπιδρομή είτε μέσω της έμμεσης, είτε μέσω της άμεσης φορολογίας, η οποία αποτελεί συνέχεια των μέτρων που επιβλήθηκαν με τα 3 μνημόνια.

 

Σύγκληση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει την Παρασκευή στις 15:00, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και θα ανοίξει με ομιλία τη συνεδρίαση.