Η τροπολογία αφορά τις δημοπρατούμενες άδειες επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και προβλέπει πως το τίμημα για κάθε δημοπρατούμενη άδεια «θα καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις αντί εφάπαξ».

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η 1η δόση καταβάλλεται εντός 15 ημερών «από την ανακήρυξη του υπερθεματιστή», η 2η και 3η δόση καταβάλλονται «εντός 12 και 24 μηνών αντίστοιχα από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας».

Επίσης, ορίζεται η 1η Ιανουαρίου 2018 ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της υποχρέωσης των αδειοδοτούμενων παρόχων περιεχομένου να συντάσσουν τις ετήσιες οικονομικές τους καταστάσεις με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης υπερβαίνει το ποσό του 1 εκατ. ευρώ.

Barcode σε εφημερίδες και περιοδικά

Με άλλες τροπολογίες αφορούν τις εφημερίδες και τα περιοδικά έντυπα, όπου «καθιερώνεται για όλα τα έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες ειδική σήμανση γραμμικού κώδικα ή εικονοστοιχείο (Barcode–Pixel) που πρέπει να φέρουν σε ευδιάκριτο εξωτερικό σημείο».

Επιπλέον, «οι εκδότριες επιχειρήσεις ημερήσιου και περιοδικού Τύπου υποχρεούνται να υποβάλλουν στοιχεία κόστους των αγαθών που περιλαμβάνονται στις εκδόσεις τους ως «προσφορές». Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα αλλοίωσης των πραγματικών αριθμών πώλησης φύλλων (καπελώματα). Όσοι δεν συμμορφωθούν με την διάταξη θα πληρώσουν πρόστιμο από 1.000 εως 10.000 ευρώ.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα καθοριστούν ποια στοιχεία είναι αυτά και σε ποια υπηρεσία θα υποβάλλονται. Η διάταξη προωθείται, λόγω του διαφορετικού ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνεται η εφημερίδα και η αγορά της εκάστοτε προσφοράς.

Ολόκληρη η τροπολογια