«Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τεθεί υπό οποιοδήποτε έλεγχο», δήλωσε στο AP η τοπική κυβερνήτης Rachel Notley για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά που είναι πλέον θέμα χρόνου να κάψει περίπου 500.000 στρέμματα και με τους περίπου 500 πυροσβέστες που επιχειρούν να μην μπορούν κατά κανέναν τρόπο να ανασχέσουν την καταστροφική της πορεία. 

Μέχρι οι στιγμής, στις 100.000 ανέρχονται περίπου οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, με πολλές κατοικημένες περιοχές να έχουν παραδοθεί ολοσχερώς στη φωτιά καταστρέφοντας ολοσχερώς τουλάχιστον 1.600 κατοικίες. 

Ταυτόχρονα, πλήρως κατεστραμμένα είναι και τα δίκτυα ύδρευσης και ρευματοδότησης και όπως βεβαιώνουν επίσημα οι κυβερνητικές πηγές, είναι «απολύτως αδύνατον να επαναλειτουργήσουν αν δεν περάσει ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ιδιαίτερη ωστόσο ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως το αναξέλεγκτο πύρινο μέτωπο κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα προς περιοχές άντλησης πετρελαίου της εταιρίας Suncor, οι οποίες, με διαταγή της Αστυνομίας εκκενώθηκαν και οι περίπου 19.000 κάτοικοι που διαμένουν σχετικά κοντά σε αυτές, μέχρι και αυτή τη στιγμή μεταφέρονται, οι περισσότεροι με έκτακτα αεροπορικά δρομολόγια, σε ασφαλείς τοποθεσίες και μακριά το επίκεντρο του κινδύνου. 

«Αν δεν έχουμε μια σημαντική βροχόπτωση, που θα φτάσει τα 100 χιλιοστά ύψους βροχής, περιμένουμε να βλέπουμε την πυρκαγιά για τους επόμενους μήνες» δήλωσε ο επικεφαλής πρόληψης πυρκαγιών της περιοχής, μιλώντας σε καναδικά ΜΜΕ.