Η Ρουσέφ ακόμη υπογράμμισε ότι είναι υπερήφανη που είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας.

Υπέρ της παραπομπής της Ρούσεφ σε δίκη ψήφισαν 55 γερουσιαστές και 22 είπαν «όχι». Ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τεμέρ αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της χώρας.

Τα ξημερώματα, ο γερουσιαστής Μπλέιρου Μάτζι έγινε ο 41ος πρώτος που τάχθηκε στην αγόρευσή του υπέρ της παραπομπής.

Έξω από το κτίριο βρίσκονταν χωριστά συγκεντρώσεις υπέρ και κατά της προέδρου. Τις δύο συγκεντρώσεις χώριζε ξανά «τείχος» από οδοφράγματα, καθώς κορυφωνόταν το πολιτικό θρίλερ που έχει διχάσει την βραζιλιανική κοινωνία πιο βαθιά από ποτέ στην περίοδο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, η διαδικασία καθαίρεσης της προέδρου έχει στόχο την ίδια τη Βραζιλία και τον βραζιλιάνικο λαό και δείχνει την έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπο που ψήφισαν οι πολίτες.

Η συζήτηση στη Γερουσία για το αν η Ρούσεφ πρέπει να δικαστεί για παράβαση των δημοσιονομικών κανονισμών με στόχο εκλογικά οφέλη -κατηγορία που δεν σχετίζεται με το σκάνδαλο της Petrobras- μετατράπηκε σε μακρόσυρτη πολεμική υποστηρικτών και αντιτιθέμενων για ολόκληρη τη θητεία της Ρούσεφ και την ευθύνη της για την κατάσταση της βραζιλιανικής οικονομίας.


Πληθωρισμός και Ολυμπιακοί Αγώνες

Σημειώνεται ότι η οικονομία στη χώρα υποχωρεί, ο πληθωρισμός είναι στο 10% και η έκρηξη του ιού Ζίκα έχει «ρημάξει» τις βορειοανατολικές επαρχίες.

Την ίδια στιγμή το Ρίο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον Αύγουστο, αλλά οι σημαντικές περικοπές έχουν εγείρει υποψίες πως η χώρα δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τη διοργάνωση.