Η αστυνομία εξέδωσε τις προηγούμενες μέρες αποφάσεις με τις οποίες απαγορεύει τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις και την κυκλοφορία σε συγκεκριμένους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, σε πολίτες και ακτιβιστές που οι αρχές θεωρούν «επικίνδυνους για τη δημόσια ασφάλεια». Το κείμενο κάνει σαφές ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία για τους «υπόπτους» απο τις 11:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ σε 4 συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας  και απο τις 18:00 το απόγευμα έως τις 7:00 το πρωι της Τετάρτης, στην περιοχή της πλατείας Δημοκρατίας οπου συγκεντρώνονται οι πολίτες για την Ολονύχτια.

Οργανώσεις που συμμετέχουν στο κύμα διαδηλώσεων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, με τον δικαστή που εξέτασε τις περιπτώσεις να κρίνει τις αποφάσεις ως «παράνομες», με το σκεπτικό ότι αποτελούν «σοβαρό πλήγμα στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι και στην ελευθερία της συμμετοχής σε διαδηλώσεις», σύμφωνα με τη LeMonde. Οι οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα σε όσους απαγορεύτηκε η συμμετοχή σε διαδηλώσεις με εγκληματικές ενέργειες ή επεισόδια στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, κάτι που έγινε αποδεκτό από τη Δικαιοσύνη.

Το έγγραφο με την υπογραφή του επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού, Μισέλ, Καντό, κυκλοφόρησε στο twitter από μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων.


Απαγόρευση και για φωτορεπόρτερ

Απαγόρευση συμμετοχή και κάλυψης των διαδηλώσεων εκδόθηκε και για έναν φωτορεπόρτερ, που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο NnoMan, έχει δημοσιογραφική ταυτότητα και εργάζεται για το περιοδικό Fumigene.

Όπως αναφέρει το Buzzfeed, αστυνομικοί πήγαν το Σάββατο 14 Μαϊου στο σπίτι των γονιών του φωτορεπόρτερ για να παραδώσουν την εντολή απαγόρευσης. Σε αντίθετη περίπτωση ο Nnoman αντιμετώπιζε τον κίνδυνο φυλάκισης ή πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του NnoMan η απαγόρευση σχετίζεται με τις φωτογραφίες του που αποτυπώνουν την αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών. Οι γαλλικές αρχές κάνουν χρήση συγκεκριμένου άρθρου στο νόμο του 1955 που αφορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθεστώς στο οποίο βρίσκεται η Γαλλία μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι.