«Η έλευση των προσφύγων θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αυξημένη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες και θα γεμίσει τα κενά στο εργατικό δυναμικό, καθώς οι εισφορές τους θα ενισχύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δημόσια οικονομικά», λέει ο Philippe Legrain, οικονομολόγος, πρώην σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν. 

«Ταυτόχρονα, οι πρόσφυγες είναι απίθανο να μειώσουν τους μισθούς ή να αυξήσουν την ανεργία για τους γηγενείς εργαζόμενους», συνεχίζει επικαλούμενος παλαιότερες μελέτες από τους οικονομολόγους εργασίας.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως η απορρόφηση τόσων προσφύγων, θα ανεβάσει το δημόσιο χρέος κατά 69 δισ. ευρώ κατά τα έτη 2015-2020, όμως παράλληλα θα αυξηθεί το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 126,6 δισ. ευρώ.

«Επενδύοντας ένα ευρώ στην υποδοχή των προσφύγων μπορεί να αποφέρει σχεδόν δύο ευρώ σε οικονομικά οφέλη μέσα σε πέντε χρόνια», αναφέρει η έρευνα με τίτλο Refugees Work: Μία ανθρωπιστική Επένδυση που παράγει οικονομικά Μερίσματα, του Τhe Tent Foundation, μια μη-κυβερνητική οργάνωση με έργο την βοήθεια σε εκτοπισμένους, και αναμένεται να καταρρίψει τον μύθο πως η έλευση των προσφύγων θα δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα στον δυτικό κόσμο.

«Η κύρια παρανόηση είναι ότι οι πρόσφυγες είναι ένα βάρος και αυτό είναι μια λανθασμένη αντίληψη που μοιράζονται ακόμα και άνθρωποι που είναι υπέρ της εισδοχής των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, καθώς θεωρούν πως είναι δαπανηρή», αναφέρει ο Legrain στη συνέντευξή του.  «Αυτό όμως είναι λάθος. Ενώ φυσικά το πρώτο κίνητρο για να δεχθεί κανείς τους πρόσφυγες στη χώρα του είναι πως διέφυγαν ενός πολέμου, το αμέσως επόμενο είναι να σκεφτεί πως αφού έφτασαν εδώ, μπορούν να συνεισφέρουν στην οικονομία», συνεχίζει.

Μακροπρόθεσμα, οι πρόσφυγες θα συμβάλλουν όλο και περισσότερο στα φορολογικά έσοδα και, επίσης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Για να το θέσουμε απλά», συνεχίζει ο Legrain, «Οι πρόσφυγες που λαμβάνουν θέσεις εργασίας δημιουργούν επίσης. Όταν ξοδεύουν τους μισθούς τους, βοηθούν στην τόνωση της ζήτησης για τους ανθρώπους που παράγουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες που καταναλώνουν. Επομένως, δημιουργούν θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους σε συμπληρωματικές γραμμές της εργασίας. Για παράδειγμα, οι πρόσφυγες που γίνονται εργάτες, δημιουργούν θέσεις εργασίας για τους ντόπιους οι οποίοι είναι τα αφεντικά τους».

Ο Legrain υπογραμμίζει επίσης πως οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να λύσουν μια επικείμενη δημογραφική πρόκληση στην Ευρώπη. «Μέχρι το 2030 ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας προβλέπεται να μειωθεί κατά ένα έκτο (8,7 εκατομμύρια άνθρωποι), ενώ ο πληθυσμός των ηλικιωμένων θα αυξηθεί κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο (4,7 εκατομμύρια άνθρωποι)», γράφει ο Legrain. Προτείνει δε ότι μια εισροή νέων σε ηλικία προσφύγων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη φροντίδα και να συμβάλλουν στον αυξανόμενο αριθμό των συνταξιούχων.

Ο Legrain προειδοποιεί πως οι θετικές οικονομικές επιπτώσεις από την έλευση των προσφύγων θα συναντήσουν εμπόδια, αν η Ευρώπη δεν λάβει άμεσα μέτρα για την ταχεία ενσωμάτωσή τους στο εργατικό δυναμικό. Στους αιτούντες άσυλο θα πρέπει να τους επιτρέπεται να εργάζονται ενόσω οι αιτήσεις τους βρίσκονται υπό εξέταση. Θα πρέπει επίσης να τους παρέχονται μαθήματα της γλώσσας της χώρας στην οποία εισέρχονται και να στεγάζονται σε περιοχές που υπάρχουν θέσεις εργασίας και όχι απλώς σε μέρη που η στέγαση είναι φθηνότερη. Και τέλος, οι αρχές να επιταχύνουν την πιστοποίηση των προσόντων τους που έχουν αποκτηθεί στις χώρες προέλευσης.

«Η γρήγορη πρόσβαση στην αγορά εργασίας μειώνει την εξάρτηση τους από δημόσιους πόρους, διασφαλίζει τη συμβολή τους στην αγορά εργασίας και στην καταβολή φόρων στην οικονομία της χώρας υποδοχής, τους βοηθά να προσαρμοστούν γρηγορότερα στη ζωή και στη νέα κοινωνία και μειώνει την πιθανότητα περιθωριοποίησης τους σε μια πιο μακροπρόθεσμη βάση.

Πηγή: The Guardian