Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Καμμένος απαντώντας σε ερώτηση για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους μισθούς των στρατιωτικών επανέλαβε ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης η άμεση υλοποίηση τους. «Οφείλουμε να τις εφαρμόσουμε και θα τις εφαρμόσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΜΙλώντας στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, για τις εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων, ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι τα χρήματα έχουν διασφαλισθεί από κωδικούς εξοπλιστικών προγραμμάτων και παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών.

Επεσήμανε επίσης ότι η ελληνική πλευρά, διά του υπουργείου Εξωτερικών, ενημερώνει τους συμμάχους και τα κράτη μέλη του ΟΗΕ για την τουρκική συμπεριφορά και τις ελληνικές θέσεις, οι οποίες, όπως είπε, γίνονται περισσότερο αντιληπτές, καθώς οι συμμαχικές χώρες έχουν “ιδία εικόνα” αυτής ένεκα της παρουσίας τους στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της αποστολής για τη διακοπή των δρόμων που χρησιμοποιούν οι διακινητές προσφύγων-μεταναστών.

Πρόσθεσε ότι και ο ίδιος ενημερώνει τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ, σημειώνοντας ότι και με τον Τούρκο ομόλογό του προτιμά να συνομιλεί σε αυτό το επίπεδο, καθόσον, όπως είπε, εκτιμά ότι μία προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία τους δεν θα ωφελούσε. Οι αρχηγοί ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ επικοινωνούν με τους Τούρκους ομολόγους τους κατόπιν σχετικών οδηγιών, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, ο κ. Καμμένος ήταν σαφής: η συνθήκη της Λωζάνης είναι ξεκάθαρη. Στη Θράκη υπάρχει θρησκευτική μειονότητα και δεν υπάρχει θέμα ανατροπής της Συνθήκης από κάποιον «γραφειοκράτη» τόνισε.

Όσον αφορά στο πιθανολογούμενο αίτημα της Τουρκίας να σταματήσει η ΝΑΤΟϊκή αποστολή στο Αιγαίο, ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι παρά τις ενστάσεις των Τούρκων αξιωματικών η σχετική συμφωνία λειτούργησε, οδηγώντας σε δραστική μείωση τη ροή των προσφύγων-μεταναστών προς τα νησιά.

Όσον αφορά την οικονομία και το τέλος της διαπραγμάτευσης, ο κ Καμμένος εκτίμησε ότι η Ελλάδα μετά την απόφαση της 24ης Μαΐου κινείται με άλλους ρυθμούς με άλλες δυνατότητες. Περαιτέρω εκτίμησε ότι ο δημοσιονομικός “κόφτης” δεν θα εφαρμοσθεί ποτέ.