Όπως ανέφερε, επιπλέον, χρειάζονται πολύ χαμηλά επιτόκια για να γίνει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, ενώ επισήμανε την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Είναι εφικτό να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους χωρίς «κούρεμα» αλλά αυτό θα συνεπαγόταν την παραχώρηση ιδιαίτερα ευνοϊκών όρων σε ό,τι αφορά τα δάνεια, κυρίως μιας μακράς περιόδου χάριτος και ωρίμανσης και πολύ χαμηλών επιτοκίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι το ΔΝΤ μελετά τρόπους, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον αυτό, όμως, στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Συγκεκριμένα, στη σημαντική μείωση του Δημοσίου Χρέους και σε αξιόπιστες πολιτικές για την επίτευξη ρεαλιστικών στόχων. Όπως είπε, δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρεί κανείς πως ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθεί επί σειρά ετών.
 
«Αυτό σημαίνει πολύ λιτότητα. Δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε το μεγαλύτερο βάρος να πέσει στους φτωχούς και τους πιο αδύναμους. Θέλουμε οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί του ΕSM να είναι ρεαλιστικοί», είπε.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ταμείο ακόμη αξιολογεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει λάβει η Ελλάδα.
 

Στο Eurogroup της Τρίτης, όπως επιβεβαίωσε, δεν αναμένεται να συμμετέχει η επικεφαλής του Ταμείου, Κ. Λαγκάρντ αλλά ο Π. Τόμσεν