Μακης Βορίδης:  Εύγε! Μπράβο με μία πράξη κάνατε αυτό που ούτε εγώ ο αφοσιωμένος δεν μπορούσα να φανταστώ. Ξεπεράσατε τα όνειρα κάθε φιλελεύθερου διανοούμενου
Γιώργος Σταθάκης (Υπ.Οικονομίας): Άρα θα το ψηφίσετε;
Μάκης Βορίδης: Όχι γιατί μας ξεπερνά. Δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε.

Είναι σίγουρο ότι κανένας ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτέμβρη (πόσο μάλλον του Γενάρη) δεν είχε στο μυαλό του λίγο πριν την κάλπη ότι θα καταγράφονταν αυτός ο διάλογος στα πρακτικά της Βουλής και θα αφορούσε μάλιστα τις ιδιωτικοποιήσεις. Όπως ακριβώς αυτές προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίζεται την Κυριακή (22/5).

Μόνο που αυτή είναι  η …τραγελαφική εικόνα συνολικά της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής που συζητείται το επίμαχο νομοσχέδιο. Τα προβλεπόμενα έδωσαν το δικαίωμα σε αυτούς που «έχωσαν» την χώρα στο μνημονιακό αδιέξοδο (Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ) να …μιλάνε,  ενώ οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναζητούσαν εναγωνίως να βρουν άλλοθι για αυτό που πρόκειται να ψηφίσουν.

Τον σχετικό ρυθμό έδωσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης:

«Θα κλάψω αν πουλήσω μια μετοχή της ΔΕΗ αλλά καλύτερα από το να πουλήσω υδροηλεκτρικό εργοστάσιο» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, υποστηρίζοντας πως  στο παρελθόν «είχα πέσει κι εγώ στην παγίδα να καταγγέλλω». Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου υπάρχει κίνδυνος ιδιωτικοποίησης ακόμη και των βασικότερων οικονομικών αγαθών αναφέροντας: «υπάρχει κίνδυνος για τα δημόσια αγαθά; Ναι υπάρχει κίνδυνος» αλλά «προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε να μην υπάρχει εμπορευματοποίηση αυτών των αγαθών». Αναγνώρισε παράλληλα ότι αυτό είναι κάτι που απασχολεί και τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος εξίσωσε στην δική του ομιλία την κριτική που ασκείται από Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ με τις αντιδράσεις των κοινωνικών κινημάτων Όπως είπε «η εναλλακτική του νομοσχεδίου ήταν το grexit ή η άκριτη αποδοχή των προτάσεων των ξένων» προσθέτοντας ότι «η διαφορά πολιτικών κυβέρνησης από αντιπολίτευσης ή θεωρητικούς κ κινηματίες είναι ότι οι κυβερνώντες πρέπει αν έχουν έτοιμη εναλλακτική λύση όταν ασκείται κριτική στις αποφάσεις».

Με βάση την πολιτική σημειολογία πρέπει να επισημανθεί και η παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην αίθουσα της Βουλής όταν μιλούσε ο υπουργός Οικονομικών ως μία κίνηση στήριξης των υπουργών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Είτε προσπαθώντας να …υποτιμήσουν τα μέτρα όπως έκανε επι παραδείγματι ο Ν.Σαντορινιός αναφέροντας ότι «ένα με δυο λεπτά είναι η επιβάρυνση στο φλιτζάνι του καφέ»!
Επίσης όπως η Ε.Σαλτάρη η οποία αναφερόμενη στην κατάργηση του ΕΚΑΣ δήλωσε ότι « ο ΣΥΝ καταψήφισε το 1997 το μέτρο του ΕΚΑΣ γιατί λειτούργησε ως ελεημοσύνη προς του χαμηλοσυνταξιούχους, δεν έλυνε το  πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής και λειτουργούσε τυχοδιωκτικά με προεκλογικούς όρους». Ουσιαστικά ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηταν αρνητικός στην επιδοματική πολιτική, λησμονώντας όμως ότι μιλούσε ταυτόχρονα και υπέρ των αυξήσεων και της επαναφοράς της 13ης σύνταξης. Δεν έλειψαν και οι βουλευτές που παρουσίασαν ως αντιστάθμισμα στα μέτρα την «καταπολέμηση της διαπλοκής» όπως ο Δ.Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ) που ανέφερε ότι «εγώ και 100 ακόμη εδώ μέσα να ξέρετε όποιος τολμήσει και βάλει πάλι το χέρι στο μέλι θα του κοπεί από τον σβέρκο γιατί η διαπλοκή κι η μιντιακή διαπλοκή κι η κάθαρση πολιτικού χώρου είναι προϋπόθεση για εμάς».

Στην συζήτηση-τραγέλαφο μπορεί σίγουρα να ενταχθεί και η κόντρα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη με τον Μ.Βορίδη για τον … Αρη Βελουχιώτη. «Εγώ έχω στο γραφείο μου τον Άρη Βελουχιώτη ενώ εσείς έχετε φωτογραφηθεί με τον Γιώργο Παπαδόπουλο και λέγατε να γκρεμίσουμε ό,τι κι όποιον μας σταματήσει για να ξέρουμε τι πολιτισμικό φορτίο κουβαλάει ο καθένας στην καρδιά και το μυαλό του». Μάλιστα αιτιολόγησε το νομοσχέδιο λέγοντας ότι « εμείς κάποια πράγματα τα κάνουμε εκβιαζόμενοι  και με το μαχαίρι στο λαιμό και θα τα αλλάξουμε εσάς στο DNA σας να τα κάνετε όλα».

‘Οσον αφορά την αντιπολίτευση του «μένουμε Ευρώπη» σειρά στελεχών της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου όσο και ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος άδραξαν την ευκαιρία για να επαναφέρουν το περίφημο …success story. Υποστήριξαν ξανά ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συνεχίσει το 2015 αυτή την πολιτική σήμερα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για την οικονομία.