Στο σημείο παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη, καθώς η διαδικασία εκκένωσης θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, μέχρι να αδειάσει ο καταυλισμός όπου διέμεναν τους τελευταίους μήνες περίπου 9.000 άνθρωποι.

Πάντως, στη διασταύρωση της εθνικής οδού που οδηγεί στην Ειδομένη, τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες “ξεπροβόδιζαν” ομάδες κλόουν από διάφορες χώρες που είχαν έρθει για να διασκεδάσουν τα παιδιά του καταυλισμού αλλά λόγω της επιχείρησης, δεν μπόρεσαν να περάσουν.

«Είμαστε εθελοντές που προσπαθούμε να προσφέρουμε χαρά σ΄αυτά τα παιδιά αλλά και στα μέλη των ΜΚΟ που βρίσκονται δίπλα τους και αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κίμπερλι από την ομάδα «The flying seagull project».

Χωρίς την παρουσία ΜΜΕ,  η επιχείρηση εκκένωσης

Την αγανάκτησή της για τη συνολική διαχείριση εκκένωσης της Ειδομένης εκφράζει η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας με ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο απαξίωση της ελευθεροτυπίας

Αναλυτικά, η ΕΦΕ κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας και της πολυφωνίας του Τύπου, στο όνομα της προστασίας της ασφάλειας των φωτορεπόρτερ, η οποία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, προσκρούει στην κοινή λογική:

«Αν υπάρχει κίνδυνος βιαιοπραγίας εκ μέρους των εγκλωβισμένων, ο στόχος θα είναι οι αστυνομικοί και όχι οι φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι, και σε κάθε περίπτωση όχι περισσότερο από αυτούς της ΕΡΤ και του ΑΠΕ».

Τέλος, οι φωτορεπόρτερ καταδικάζουν «απερίφραστα αυτή την απαξίωση της ελευθερίας του τύπου» και καλούν το υπουργείο «να προβεί στην ανάκληση της απόφασης και στη διασφάλιση της ελευθεροτυπίας, επιτρέποντας σε εκπροσώπους και των λοιπών ΜΜΕ να καλύψουν τα γεγονότα».

Δέκα διμοιρίες και ελικόπτερο τη ΕΛ.ΑΣ

Στην Ειδομένη, βρεθηκαν δυνάμεις της Αστυνομίας και μάλιστα είχαν ξεκινήσει από την Αττική πάνω από δέκα διμοιρίες.

Παράλληλα, αυξάνονται οι αστυνομικές δυνάμεις και στα κέντρα φιλοξενίας υπό τον φόβο αντιδράσεων, ενώ στη διάρκεια της επιχείρησης πάνω από την Ειδομένη πετά ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο δίνει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.


Μεταφορά 8.500 ατόμων

Η επιχείρηση, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα διαρκέσει από λίγες μέρες μέχρι και μια εβδομάδα, ενώ περίπου 8.500 υπολογίζεται ότι είναι τα άτομα που θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές σε όλη την Ελλάδα.

Πάντως ο προβληματισμός παραμένει σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστούν όσοι αντιδράσουν στη μετακίνηση.