Συγκεκριμένα, στην επιστολή η οποία ξεκινά με την προσφώνηση «Αγαπητέ Ζαν-Κλωντ…», αναφέρει πως «το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εφόσον προκύψει κυβέρνηση, είμαστε διατεθειμένοι να λάβουμε και νέα μέτρα εάν καταστεί αναγκαίο».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μίλησαν για «κρυφή ατζέντα» και έωλες υποσχέσεις του Ραχόι και του ζητούν να εντάξει τις περικοπές αυτές στο προεκλογικό του πρόγραμμα για να μπορούν οι πολίτες να κρίνουν τη στάση τους πριν τις εκλογές της 26ης Ιουνίου.

Η αποκάλυψη της «El Pais» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε κόμματα και συνδικάτα.

«Αυτό είναι το καλύτερο επιχείρημα για να βάλει κανείς φρένο σε μια νέα κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος», δήλωσε η Μαρίνα Αλμπιόλ, επικεφαλής της ομάδας του κόμματος της Ενωμένης Αριστεράς (IU) στο Ευρωκοινοβούλιο.

O αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος βλέπει τα ποσοστά του να πέφτουν, δήλωσε πως ο Μαριάνο Ραχόι «ψεύδεται χωρίς να κοκκινίζει». 

 «Οι ευρωπαικές αρχές θα είναι πιο ευέλικτες, όπως και οι φόροι των κυβερνήσεων του ενός ή του άλλου είδους» δήλωσε ο Νατσο Αλβάρεθ, υπεύθυνος οικονομικού προγράμματος του Podemos. «Για ποιον λόγο ο Μαριάνο Ραχόι δεν βγαίνει να το πει δημόσια αυτο; » αναρωτήθηκε. 

Τα οικονομικά δεδομένα της Ισπανίας

Οι Βρυξέλλες στις αρχές Ιουλίου θα συζητήσουν το θέμα της επιβολής προστίμου στην Ισπανία που φθάνει μέχρι τα 2 δις 100 εκατ. ευρώ καθώς το 2015 ο στόχος για το έλλειμμα δεν επετεύχθη και έκλεισε με 5,1% του ΑΕΠ αντί για 4,2%. Και φυσικά μία τρύπα 10 δισ. ευρώ. Ζητούν μάλιστα από την Ισπανία εφαρμογή μέτρων ύψους 8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το χρέος της Ισπανίας ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ της ενώ στην αρχή της κρίσης ηταν περίπου στο μισό, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της φθάνει το 3%.

Οι προβλέψεις των Βρυξελλών, δια στόματος Μοσκοβισί, πριν λίγες μέρες αναφέρουν ότι ούτε το 2016 ούτε το 2017 η Ισπανία θα καλύψει το στόχο του ελλείμματος. Το 2015 έκλεισε με 5,16% αντί 4,2%, το 2016 θα κλείσει με 3,9% αντί για 3% και το 2017 θα κλείσει με 3,1% αντί για 3%.

«Οποια κυβέρνηση και αν βγει, δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση», ήταν η δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Το μόνο σίγουρο είναι πως παίζονται πολιτικά παιχνίδια πίσω από την πλάτη του ισπανικού λαού, ο οποίος καλείται για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο να προσφύγουν στις κάλπες για να διαλέξουν την κυβέρνησή τους. 

Θ.Μ.