Οι μυστικές διαπραγματεύσεις αποκαλύπτουν πώς οι ξένες εταιρείες θα μπορούν να παρεμβαίνουν στο κανονιστικό πλαίσιο υπηρεσιών κυρίαρχων κρατών: από τις τηλεπικοινωνίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο έως τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, χωρίς εγγυήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Πρόκειται για συμφωνία η οποία θα επανασχεδιάσει την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες των ευρωπαίων πολιτών, Αμερικανών, καθώς και πολιτών χωρών από την Κόστα Ρίκα μέχρι την Ιαπωνία, αναφέρει το ιταλικό περιοδικό L' Espresso το οποίο βρίσκεται μεταξύ των δημοσιογραφικών ομίλων που δημοσιεύουν τα έγγραφα σε συνεργασία με το WikiLeaks του Τζούλιαν Ασάνζ.

Μυστικότητα στις διαπραγματεύσεις

H TISA, όπως και η TTIP, αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη Γενεύη. Στο τραπέζι βρίσκονται οι «28» της ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Ισλανδία, Ισραήλ, Ιαπωνία Νότιος Κορέα, Λιχτεστάιν, Μαυρίκιος, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πακιστάν, Παναμάς, Περού, Ελβετία και Τουρκία.

Δεδομένου του αντίκτυπου της TISA στη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων, η μυστικότητα υπό την οποία λαμβάνουν χώρα οι διαπραγματεύσεις είναι μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες πτυχές της συμφωνίας, όπως και τις TTIP.

Όπως σημειώνει στην ηλεκτρονική του πύλη το περιοδικό L'Espresso, οι Αμερικανοί λομπίστες που πιέζουν περισσότερο για τη συμφωνία δεν έχουν κρύψει το γεγονός ότι θεωρούν τους νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μεγάλο εμπόδιο στις δουλειές τους.