Τα μπλόκα στα διυλιστήρια είχαν αναγκάσει τις αρχές να «βάλουν χέρι» στα αποθέματα πετρελαίου, ενώ η απεργία στους σταθμούς έχει αφαιρέσει 4.000 μεγαβάτ από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Εντωμεταξύ, νέες διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα στις 2 μ.μ. (τοπική ώρα) στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις.

Οι κινητοποιήσεις επηρεάζουν και τους τομείς των μεταφορών, τα λιμάνια και ακόμη και τη διανομή εφημερίδων.

Ουρές στα βενζινάδικα

Το μπλόκο στα διυλιστήρια τις προηγούμενες μέρες είχε προκαλέσει ουρές στα βενζινάδικα, πριν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αστυνομικές επεμβάσεις για άρση των αποκλεισμών.

Τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου επαρκούν για τρεις μήνες, καθησύχασε η κυβέρνηση (που επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι χρειάστηκε να κινητοποιήσει τμήμα τους), ενώ το δίκτυο ηλεκτροδότησης επίσης καθησυχάζει ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος, εξαιτίας νομικών περιορισμών στις απεργιακές κινητοποιήσεις σε μονάδες ηλεκτροδότησης αλλά και της κάλυψης αναγκών με εισαγωγές.

Κλίμα σύγκρουσης

Υπό την πίεση των απεργιών, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μανουέλ Βαλς αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο «τροποποιήσεων» επί του νομοσχεδίου για την Εργασία.

«Μπορούν πάντα να υπάρξουν τροποποιήσεις, βελτιώσεις», δήλωσε στα δίκτυα BFMTV και RMC ο Γάλλος πρωθυπουργός, αποκλείοντας ωστόσο «την αλλαγή πλαισίου» ή απόσυρσης του νομοσχεδίου.

Ο νόμος έχει βγάλει συνδικάτα και φοιτητικές οργάνωσεις στους δρόμους, ενώ το CGT δίνει το στίγμα των κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών, στο πεδίο των απεργιών.