Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι αφήνει ανοικτό το παράθυρο για συμμετοχή σε offshore.
 
«Οι πολίτες αναρωτιούνται για την ένοχη σιωπή του Μαξίμου. Ποιούς Υπουργούς με offshore καλύπτουν με το νόμο που ψήφισαν;», τονίζει το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Σε προηγούμενη ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ του μίσους και του διχασμού του κ. Κυρίτση, ο ΣΥΡΙΖΑ της αχρειότητας του κ. Πολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ της φορολογικής σφαγής του κ. Τσακαλώτου, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθημα του λαϊκοεθνικιστικού τυχοδιωκτισμού του κ. Καμμένου, ο ΣΥΡΙΖΑ της αυταπάτης, του ψέματος και της απάτης του κ. Τσίπρα μιλά απογυμνωμένος από κάθε επιχείρημα, από κάθε σοβαρότητα και κάθε αξιοπιστία».
 
Σύμφωνα με τη ΝΔ «αυτοί που υπέκλεψαν την ψήφο του ελληνικού λαού στο όνομα του ήθους και της διαφάνειας, νομοθετούν να δικαιούνται οι βουλευτές να κατέχουν offshore. Είναι ντροπή τους. Προκαλούν την ελληνική κοινωνία, που δοκιμάζεται βάναυσα από το φορολογικό σοκ και την αποτυχημένη πολιτική τους. Οι πολίτες και η Νέα Δημοκρατία απαιτούμε να απολογηθούν αμέσως». 

«Φωνάζει ο κλέφτης»

«Είναι αξιοθρήνητη η προσπάθεια της ΝΔ, πάντα σε συντονισμό με τις φυλλάδες που εξευτελίζουν συστηματικά την δημοσιογραφία, να ξεσηκώσει παραπλανητικό θόρυβο γύρω από τον εκσυγχρονισμό και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας του Πόθεν Έσχες» τόνισαν πηγές της κυβέρνησης εξαπολύοντας επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Με σκωπτικό πνεύμα, συμπληρώνουν ότι για την ουσία του ζητήματος τους παραπέμπουν, «αν είναι φυσικά σε θέση να κατανοήσουν κάπως πιο σύνθετα κείμενα», στην αναλυτική απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
 
«Για τα περί φορολογικών παραδείσων ας μιλήσουν καλύτερα με τον κ. Παπασταύρου», σχολιάζουν και, τέλος, για τα περί «εκκωφαντικής σιωπής του Μαξίμου» τους υπενθυμίζουν «ότι χρωστούν ακόμα απαντήσεις για τα τιμολόγια και τα παρεάκια με τους εκβιαστές». «Τους χαιρετισμούς μας στην μονταζιέρα», προσθέτουν οι πηγές της κυβέρνησης. 
 
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ξεπλένει πολιτικούς με offshore. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «με μία παράγραφο στις 7.500 σελίδες του τελευταίου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η αθώωση όσων υπουργών ή βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν off-shore εταιρείες, αρκεί αυτές να είναι σε “συνεργάσιμους” φορολογικούς παραδείσους».
«Οι υπουργοί και βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν να έχουν offshore εταιρίες. Φρόντισαν να ανατρέψουν τη ρητή και καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες που είχαν νομοθετήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ», τόνισε από την πλευρά του ο υπεύθυνος του ΚΤΕ Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, προσθέτοντας:
 
«Μια ακόμη σκανδαλώδης διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων για το Υπερταμείο, τον κόφτη και τη νέα φοροκαταιγίδα. Μια διάταξη που την ψήφισαν όλοι οι βουλευτές τους. Τέρμα στα παραμύθια ότι δήθεν υπερασπίζονται τους φτωχούς που ψήφισαν 'όχι'.Να την πάρουν πίσω άμεσα και αναδρομικά».

Με τη σειρά του, το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που επιτρέπει σε βουλευτές και στελέχη της κυβέρνησης να συμμετέχουν σε offshore εταιρείες κάνοντας σαφές ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καταδίκασε και καταψήσε το πολυνομοσχέδιο.
 
Πρόκειται για το θέμα που αφορά το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου το οποίο αντικατέστησε το άρθρο 8 του νόμου 3213/2013 που απαγόρευε καθολικά την συμμετοχή ή την διοίκηση εξωχώριων εταιρειών. 
 
Στο άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου αναφέρεται πως απαγορεύεται σε πολιτικούς, δικαστικούς κ.α. δημόσιους λειτουργούς, η συμμετοχή ή η διοίκηση εξωχώριων εταιρειών που έχουν ως πραγματική έδρα μη συνεργάσιμο φορολογικά κράτος. 
 
Η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Δικαιοσύνης απάντησε νωρίτερα πως «το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο αν και περιλάμβανε  δρακόντεια και πανηγυρική διατύπωση, στην πράξη ήταν ανεφάρμοστο και αναποτελεσματικό. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εν τέλει ακολουθούσαν τους ορισμούς που προβλέπονταν στις διεθνείς συμβάσεις και  οι κατηγορούμενοι ως παραβάτες απαλλάσσονταν ως επί το πλείστον γιατί επικαλούνταν ότι οι κατηγορίες βασίζονταν σε αόριστες νομικά έννοιες. Η πρόσφατη νομοθέτηση έρχεται να καλύψει αυτή την πολύ σοβαρή αστοχία, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στο τι κατέχει κάθε υπόχρεος και να διενεργείται ενδελεχής έλεγχος για την προέλευσή του».