Η συνέχιση των απεργιών αποφασίστηκε την Κυριακή από την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), την Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ και τον Σύνδεσμο Εποπτών-Αρχιεργατών ΟΛΠ, οι οποίοι προτρέπουν σε συνέχιση του αγώνα.

Όπως αναφέρουν οι λιμενεργάτες, «η κυβέρνηση, παρά τις δηλώσεις ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των εργαζομένων και παρά τις διαβεβαιώσεις περί αποδοχής των αιτημάτων μας σε επίπεδο πρωθυπουργού, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη υλοποίησης της διασφάλισης σταθερών και ασφαλών θέσεων εργασίας. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, αλλά συγκεκριμένες νομοθετικές πράξεις. Αυτό για μας είναι απαιτούμενο και αυτό επιβάλλεται να πράξει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στους ΟΛΠ και ΟΛΘ. Την ίδια ώρα το ΤΑΙΠΕΔ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, προχωράει σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, με σκοπό να νομιμοποιήσει τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού Δημοσίου, όπως και την τροποποίηση του καταστατικού».

Παράλληλα, ζητούν με εξώδικη επιστολή να απόσχουν από κάθε πράξη πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης, καθώς  θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες, όπως η έγκριση πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι δεν έχει ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού Δημοσίου και πως εκκρεμεί απόφαση επί της ενστάσεως που έχουν καταθέσει στην αρχική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

«Επιδίωξη της κυβέρνησης οι ασφαλείς σχέσεις εργασίας»

Το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, προχώρησαν σε κοινή δήλωση και εξέφρασαν τη βούληση της κυβέρνησης για σταθερές και ασφαλείς σχέσεις εργασίας στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.

«Υπό το φως των εξελίξεων και αξιολογώντας τα αιτήματα/ανησυχίες των εργαζομένων στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης δηλώνουμε ότι σταθερή βούληση και επιδίωξη των συναρμοδίων υπουργών και της κυβέρνησης είναι η διατήρηση των σταθερών και ασφαλών σχέσεων εργασίας στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ στο “νέο περιβάλλον”, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Η προσπάθεια για την εξασφάλιση σταθερών εγγυήσεων υπέρ των εργαζομένων θα συνεχιστεί. Θεωρούμε ότι η εξασφάλιση των εργασιακών σχέσεων, εκτός από πράξη δικαιοσύνης, αποτελεί στέρεο έδαφος για την αναπτυξιακή πορεία των δύο λιμανιών και προς αυτή την κατεύθυνση είναι σκόπιμο και χρήσιμο να βοηθήσουν οι πάντες», ανέφεραν οι δύο υπουργοί.