Οι δηλώσεις του Νετανιάχου αποτελούν επίσημη απάντηση σε ομιλία την περασμένη εβδομάδα του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος υποσχέθηκε θερμότερες σχέσεις με το Ισραήλ εάν αυτό αποδεχθεί προσπάθειες για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία περιλαμβάνει θετικά στοιχεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν να επαναληφθούν οι εποικοδομητικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους», είπε ο Νετανιάχου, στον απόηχο δηλώσεων που είχε κάνει σε Ισραηλινούς δημοσιογράφους πριν από ένα χρόνο. «Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε με τις τροπολογίες των αραβικών κρατών της πρωτοβουλίας αυτής ώστε να αντανακλά (η πρωτοβουλία) τις δραματικές αλλαγές στην περιοχή από το 2002 αλλά και να διατηρεί τον συμφωνημένο στόχο των δύο κρατών για δύο λαούς», δήλωσε. 

Οι δηλώσεις του έγιναν επίσης και στα αγγλικά, σε μια ομιλία κυρίως στην εβραϊκή γλώσσα, μια προσφιλής συνήθεια του Νετανιάχου όταν θέλει να απευθυνθεί στη διεθνή κοινότητα.

Ο Νετανιάχου έκανε τις δηλώσεις του λίγα λεπτά αφότου ορκίστηκε νέος υπουργός Άμυνας ο υπερεθνικιστής Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και ο εύθραυστος ακροδεξιός συνασπισμός απέκτησε ζωτική υποστήριξη στη βουλή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ