Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε επιστολή την προηγούμενη εβδομάδα στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, με την οποία ζητούσε την μη εκπλήρωση ορισμένων προαπαιτουμένων, αλλά η πρώτη απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική. 

«Είναι θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση και δεν βλέπω τον λόγο να υπάρχει περαιτέρω ελαστικότητα», λέει χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος στην Καθημερινή.

Ωστόσο, όπως δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, οι θεσμοί βρίσκονται σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές σε όλα τα επίπεδα, σε συνέχεια του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας και 
ερωτηθείσα σχετικά με την επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, απάντησε πως η ανταλλαγή επιστολών αποτελεί μέρος της συνήθους διαδικασίας.

Τα «αγκάθια» που μένουν σε εκκρεμότητα

Τα ζητήματα με τα οποία διαφωνεί η ελληνική κυβέρνηση και αναφέρονταν στην επιστολή του Ευκλέιδη Τσακαλώτου, αν και είχε συμφωνήσει σε όλα στο Eurogroup, είναι:

  • Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυβέρνηση δεν θέλει να αναφέρεται ρητώς στο μνημόνιο τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν επιτύχει η πώληση του 20% σε στρατηγικό επενδυτή έως το τέλος του έτους.
  • Στο «ξεπάγωμα» των ειδικών μισθολογίων έως το τέλος του χρόνου

Την ίδια ώρα αξιωματούχοι αναφέρουν πως οι κυβερνήσεις των χωρών τα κοινοβούλια των οποίων θα πρέπει να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης (όπως της Γερμανίας) δεν αναμένεται να δεχθούν αλλαγές στο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα.

Το θέμα αναμένεται να λυθεί σε τεχνικό επίπεδο με απόφαση των επικεφαλής των θεσμών τις επόμενες ημέρες. Αν όντως όμως το αδιέξοδο δεν λυθεί, είναι πολύ πιθανό να φτάσει στο τραπέζι του Euroworking Group που συνεδριάζει την Πέμπτη για την προετοιμασία του Eurogroup του Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Σε funds τα «κόκκινα» δάνεια

Αργά χθες το βράδυ, αποφασίστηκε η πώληση σε funds του συνόλου των «κόκκινων» εγγυημένων από το ελληνικό Δημόσιο δανείων πλην αυτών που έχουν δοθεί σε πυρόπληκτους.

Πρόκειται κυρίως για δάνεια που έλαβαν ΔΕΚΟ, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιώτες επιχειρηματίες και τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 13,7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα, για τα οποία οι θεσμοί έκριναν ότι θα πρέπει να μπουν σε «τροχιά» πώλησης.

Δεν θα επιστραφεί το ΕΚΑΣ

Επίσης, το ΕΚΑΣ δεν θα επιστραφεί από τους συνταξιούχους, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τα 70 εκ. ευρώ θα καλυφτούν από την «κάβα» που έχει στην άκρη η κυβέρνηση για έκτακτες ανάγκες, ενώ θα καλυφθεί από την Εθνική Σύνταξη ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. 

Στο δεύτερο μισό του Ιουνίου η εκταμίευση της υποδόσης

Χθες, ο ESM, με ανακοίνωση που εξέδωσε, με την οποία εξηγεί και τη στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσει σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανέφερε πως η εκταμίευση της δόσης θα γίνει μόνο αν υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα. Παράλληλα τοποθετεί την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης προς την Ελλάδα στο δεύτερο μισό του Ιουνίου.

Το κυβερνητικό επιτελείο θέτει στόχο να κατατεθούν το αργότερο έως την Πέμπτη στη Βουλή οι αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο για να «ξεπαγώσει» η υποδόση.