Στις αρχές Απριλίου οι εκπρόσωποι των Θεσμών αποχώρησαν από την Ελλάδα προκειμένου να γιορτάσουν το Πάσχα των καθολικών. Τότε έγινε γνωστό από τους ίδιους ότι οι συνομιλίες είχαν βρεθεί σε τέλμα όσον αφορά τη συμφωνία του ΔΝΤ. Ακολούθησε λίγες ημέρες μετά η διαρροή της συνομιλίας μεταξύ Βελκουλέσκου και Τόμσεν που όλοι ξέρουμε.

Λίγες ημέρες μετά όμως την διαρροή της συνομιλίας από το Wikileaks το ThePressProject έφερε στο φως ένα ακόμα πολύ σημαντικό έγγραφο: Τη διαρροή του προσχεδίου αναθεώρησης του μνημονίου στο οποίο εργάζονταν οι εκπρόσωποι των δανειστών και η Ελληνική κυβέρνηση. Το κείμενο των 40 σελίδων που μεταφράσαμε και αναρτήσαμε σε ειδική εφαρμογή δεν αμφισβητήθηκε ποτέ αλλά επιχειρήθηκε η πλήρης αποσιώπησή του από τα συστημικά ΜΜΕ. Όσοι έμαθαν για το 3,5 μνημόνιο, το έμαθαν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, όπου το #Open Project βρισκόταν στις πρώτες θέσεις των trends για 21 ώρες συνολικά.

Ας δούμε λοιπόν την διάταξη που δε θέλει να συμπεριληφθεί σε νομικό έγγραφο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (μπορείτε να τη δείτε στην εφαρμογή σχολιασμένη ήδη εδώ και ένα μήνα με ένα κλικ εδώ):

[…] Σε αυτό το συγκείμενο, η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση ενός μεριδίου τουλάχιστον 20% του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη επενδυτή θα πρέπει να ξεκινήσει μέχρι τον Ιούνιο 2016  (βασικό παραδοτέο) . Εφόσον οι Θεσμοί, μετά από διαβούλευση με τις ελληνικές αρχές, κρίνουν ότι υπάρχει έλλειψη επαρκούς προόδου για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας το 2016, ιδίως σε σχέση με τον εντοπισμό και την αγορά από στρατηγικό επενδυτή, η Ελληνική Δημοκρατία θα ανακοινώσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 την ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του συνόλου των μετοχών της στον ΑΔΜΗΕ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 και θα ιδιωτικοποιήσει πλήρως τον ΑΔΜΗΕ το 2017

Το αναθεωρημένο μνημόνιο που εμείς ονομάσαμε 3,5 περιλαμβάνει το βασικό κείμενο συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν (Τότε ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν είχαν δεχτεί να το υπογράψουν) μέχρι την 6η Απριλίου του 2016. Ωστόσο όπως βλέπετε περιλαμβάνει στοιχεία που επιχειρείται να αποκρυφτούν από τους Έλληνες πολίτες και καλό θα είναι όλοι να το έχουν διαβάσει.