Μόλις μετά από 18 μέρες υπουργοποίησής του, ο υπουργός Διαφάνειας, Φαμπιάνο Σιλβέιρα, είναι ο δεύτερος υπουργός της κυβέρνησης Τεμέρ που παραιτείται λόγω αποκάλυψης νέων κρυφών συνομιλιών στις οποίες φαίνεται να υπονομεύει την έρευνα για το σκάνδαλο Petrobras. 

Η συνομιλία είχε ηχογραφηθεί πριν από τρεις μήνες και δημοσίευθηκε από την εφημερίδα Ο Globo, όταν ο Σιλβέιρα δεν ήταν ακόμη υπουργός, και σε ένα σημείο της μάλιστα φαίνεται να είχε αξιοποιήσει τη θέση του ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης.

Στη συνομιλία με τον πρόεδρο της Γερουσίας Ρενάν Καλιέιρος, εμπλεκόμενο επίσης στο σκάνδαλο Petrobras, ακούγεται να του δίνει «συμβουλές» για το πώς να προφυλαχθεί από το σκάνδαλο. Ο Σιλβέιρα υποστήριξε από μέρους του, πως τα λεγόμενά του παραποιήθηκαν.

Κύκλοι της κυβέρνησης υποστήριξαν πως μπορεί να μείνει στη θέση του καθώς «δεν φαίνεται να προσπαθεί να καθοδηγήσει την έρευνα», όμως στη συνέχεια ο ίδιος ο υπουργός διαβίβασε με επιστολή του στον Τεμέρ την πρόθεσή του να παραιτηθεί.
Δεν έχει ακόμη οριστεί αντικαταστάτης του.

Πριν από περίπου δέκα μέρες, δόθηκε στη δημοσιότητα ηχογραφημένη συνομιλία υπουργού της νέας κυβέρνησης της Βραζιλίας υπό τον αντιπρόεδρο Τέμερ όπου ακούγεται να καλεί σε συμφωνία για ανατροπή της προέδρου ώστε να περιοριστεί το σκάνδαλο της Petrobras, στο οποίο εμπλέκεται και ο ίδιος.

Πηγή: The Guardian