Η τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης, με τους δανειστές να επιθυμούν το κλείσιμο των μετώπων στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και τη θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη της διοίκησης του νέου υπερταμείου.

Συγκεκριμένα, οι δανειστές θέλουν να είναι βέβαιοι ότι τα στελέχη του νέου Ταμείου θα μπορούν να παίρνουν αποφάσεις χωρίς τον φόβο της άσκησης δίωξης εις βάρος τους. Από την προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων έξι στελέχη βρέθηκαν κατηγορούμενα για απιστία εις βάρος του Δημοσίου, εκ των οποίων τρία ήταν υπήκοοι άλλων χωρών της ευρωζώνης που είχαν τοποθετηθεί για να βοηθήσουν. Οι τρεις τους αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους το Σάββατο.

Παράλληλα, εκκρεμούν η μεταβίβαση του υπολοίπου ποσοστού του Δημοσίου, δηλαδή του 5%, του ΟΤΕ στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και η επίσπευση της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των επενδυτών και του Δημοσίου για την ολοκλήρωση της σύμβασης και την έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό. Η προθεσμία για το Ελληνικό είναι μέχρι τις 20 Ιουνίου.

Σε περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως από το EuroWorking Group, η εκταμίευση πρέπει να ψηφιστεί από τρία κοινοβούλια, της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας και στη συνέχεια να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.