Η συνεδρίαση υπό μορφή τηλεδιάσκεψης της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Eurogroup τη Δευτέρα, εξέτασε την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

Η μη πλήρης ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποδίδεται στη συνέχιση των τεχνικών συζητήσεων στην Αθήνα για την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό με τη Lamda Development, την οποία οι δανειστές αξιολογούν ως εξαιρετικά σημαντικό προαπαιτούμενο. 

Προσωρινό κλείσιμο

Εκτός από το Ελληνικό, θα πρέπει να ρυθμιστούν μέχρι σήμερα Τρίτη και οι εξής εκκρεμότητες: η συμφωνία για την εκχώρηση του 5% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στον ΟΤΕ, καθώς επίσης και η μεταρρύθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που είναι απολύτως αναγκαία για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Όπως τονίζουν πάντως στις Βρυξέλλες, από την αρχή ο στόχος ήταν να κλείσει προσωρινά το ελληνικό ζήτημα, πριν από τις 23 Ιουνίου και το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Το συνολικό ποσό της δόσης είναι 10,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες και θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα δοθούν στις αρχές του φθινοπώρου, μετά την εκπλήρωση ορισμένων προαπαιτούμενων δράσεων που απορρέουν από την παρούσα αξιολόγηση.

Εντωμεταξύ, νέα συνάντηση του Euro Working Group προγραμματίζεται την Πέμπτη ώστε το ποσό των 7,5 δισ. ευρώ να εισρεύσει στο δημόσιο ταμείο ή δυνατόν μέχρι τις 20 Ιουνίου, δηλαδή αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup (16 Ιουνίου).


Τον Σεπτέμβριο τα υπόλοιπα 

Πάντως, πολλές από τις εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο προκειμένου να αποτελέσουν «προαπαιτούμενα» για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των εκκρεμοτήτων αυτών είναι ζητήματα που αφορούν το ασφαλιστικό, η αναμόρφωση των τιμολογίων για τους μεγάλους πελάτες της ΔΕΗ, αλλά και ο έλεγχος της διοίκησης των τραπεζών.

Μοσκοβισί: Απομένει το 5%

Την εμπιστοσύνη της ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση των κεφαλαίων πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την επόμενη εβδομάδα, εξέφρασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφεραν κορυφαίοι αξιωματούχοι, όπως μετέδωσε τηλεγράφημα του Reuters από Στρασβούργο.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν επιτελέσει το 95% των αναγκαίων αλλαγών, χωρίς ωστόσο να τις έχουν ολοκληρώσει. Ορισμένες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν τις επόμενες ώρες» είπε χαρακτηριστικά ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Είμαι αισιόδοξος ότι η Αθήνα θα χρησιμοποιήσει τον χρόνο που διαθέτει πριν από το Eurogroup για να ολοκληρώσει τα ζητήματα που παραμένουν ακόμη ανοικτά» είπε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 7,5 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αποφασιστεί ακόμη και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να δοθεί εντός του μηνός.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι ένας από τους όρους ήταν η σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την είσπραξη των φορολογικών εσόδων. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας στην τακτική τους συνάντηση στο Λουξεμβούργο στις 16 Ιουνίου.