Πρώην δεξί χέρι του κολομβιανού βασιλιά της κοκαΐνης και με το βιογραφικό του, εκτός όλων των παραπάνω, να εμπλουτίζεται επίσης και με τουλάχιστον 200 τοποθετήσεις βομβών σε αυτοκίνητα,  αποφάσισε να αλλάξει πορεία, δημιουργώντας ένα δικό του κανάλι στο YouTube μέσα από το οποίο δίνει συμβουλές στους νέους παροτρύνοντάς τους να μείνουν μακριά από το έγκλημα και τα ναρκωτικά. 

Του Παύλου Κιρκασίδη

Ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά τη δημιουργία του, ο Velásquez δηλώνει εντυπωσιασμένος από την ανταπόκριση, και όχι άδικα καθώς ήδη ο «Popeye Arrepentido» (μετανιωμένος Ποπάυ), όπως είναι το όνομα του συγκεκριμένου διαδικτυακού καναλιού δείχνει να έχει τύχει της πλέον θερμής υποδοχής, καθώς, στον ενάμιση περίπου χρόνο της λειτουργίας του κατάφερε να αριθμεί ήδη περισσότερους από 112.000 “subscribers” που τον παρακολουθούν ανελλειπώς, ενώ οι θεάσεις των video που αναρτά ανέρχονται σε μερικά… εκατομμύρια, επιτρέποντάς του φυσικά να έχει ένα διόλου ευκαταφρόνητο εισόδημα.

«Με το που το έφτιαξα, απέκτησα αμέσως 1.000 μέλη ενώ την αμέσως επόμενη στιγμή έγιναν 2.000», είπε ο «μετανιωμένος Ποπάυ» σε τηλεφωνική του συνέντευξη από τη Μεντεγίν, την πόλη που είχε ως ορμητήριο η συγκεκριμένη συμμορία, η οποία έκανε τον Εσκομπάρ να μπει μέσα στους 10 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. (7ος στη λίστα Forbes το 1989).

Εννέα μήνες αργότερα, το κανάλι του έχει πάνω από 100.000 συνδρομητές: ενώ τα βίντεό του μετρούν μερικά εκατομμύρια τηλεθεάσεων, κάτι που επιτρέπει στον Velásquez να έχει ένα όχι ευκαταφρόνητο εισόδημα. 

Με την ίδια περηφάνια ο ίδιος δηλώνει πως περνά τουλάχιστον 14 ώρες την ημέρα απαντώντας σε χιλιάδες ερωτήματα που του στέλνουν οι επίσης χιλιάδες διαδικτυακοί του φίλοι λέγοντας μάλιστα πως είναι και εντυπωσιασμένος από το ότι «οι άνθρωποι δείχνουν ένα πολύ περίεργο αλλά και νοσηρό ενδιαφέρον για το έγκλημα».

Ωστόσο η νέα του αυτή ενασχόληση, δεν δείχνει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο θετικό τρόπο και από τους εκατοντάδες χιλιάδες συγγενείς των άτυχων ανθρώπων που, με τον ένα ή άλλο τρόπο έπεσαν νεκροί επειδή απλώς «βρέθηκαν στον δρόμο του» οι περισσότεροι εκ των οποίων παντελώς άσχετοι με τις εγκληματικές δραστηριότητες ενώ η τοποθέτηση βόμβας σε αεροσκάφος από την οποία έχασαν τη ζωή τους συνολικά 110 αθώοι άνθρωποι που δίνει μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής του «προσωπικότητας» δείχνει να μην μπορεί να συγχωρεθεί από κανέναν στη χώρα.

Όσοι καταγγέλλουν σήμερα τη δυνατότητα αυτή του Velásquez, δηλώνουν ιδιαίτερα προσβεβλημένοι για το ότι εξακολουθεί να αποκαλεί τον Εσκομπάρ ως «το αφεντικό μου» ακόμη και αν την ίδια στιγμή δηλώνει πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η ζωή του να αποτελέσει πρότυπο για τις επόμενες γενιές λέγοντας χαρακτηριστικά «εμείς ήμαστε κακοποιοί».

O περιβόητος Pablo Escobar νεκρός από τα πυρά στρατιωτών κατά τη διάρκεια πολύνεκρης επιχείρησης το 1993

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά τη σωρεία των εγκλημάτων του, ο John Jairo Velásquez συνεργάστηκε με τις Αρχές και κατάφερε να καταδικαστεί μόνο για τον φόνο του Luis Carlos Galán, υποψηφίου για το προεδρικό αξίωμα, το 1989.

Ωστόσο ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ το γεγονός πως ευθύνεται για τις δολοφονίες χιλιάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και 500 αστυνομικών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών σε μοιραία επιδρομή που πραγματοποίησαν για να εξαρθρώσουν το συγκεκριμένο καρτέλ.