Τα προαπαιτούμενα για την καταβολή της υπoδόσης των 7,5 δισ. ευρώ, με σειρά από εφαρμοστικές πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης αφορούν τις αποφάσεις για το Ελληνικό, τον νέο υπολογισμό επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, αλλά και τη μεταφορά πληροφοριών από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων στην ΕΛΣΤΑΤ.

Ως προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Deutsche Telecom για τη μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ, αλλά και τη νομική κάλυψη των μελών του ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να λήξουν μέχρι την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης που υπολογίζεται προς το παρόν στις 16-17 Ιουνίου.

Στο δεύτερο πακέτο με προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ που έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο, περνούν ζητήματα όπως η αναμόρφωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για  τους μεγάλους καταναλωτές, αλλά και η ενοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπεται από την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, μαζί με τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν Ενέργεια, Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, τράπεζες και κόκκινα  δάνεια.

Τελική έγκριση στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου 

Εφόσον υπογραφούν τα κείμενα της συμφωνίας, το συμπληρωμένο μνημόνιο, και το τεχνικό μνημόνιο, μαζί με την έκθεση συμμόρφωσης και τις συνοδευτικές επιστολές θα οδεύσουν προς τα Εθνικά Κοινοβούλια πέντε κρατών για να επικυρωθούν.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι τα κείμενα θα φτάσουν στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου για την τελική έγκριση, ενώ την ίδια ημέρα ή την επομένη, δηλαδή στις 17 Ιουνίου, προγραμματίζεται να συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο του ESM υπό τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για την έγκριση εκταμίευσης της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Εντός των επομένων 24ωρων, πρόκεται να δοθεί η έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο, που συνεδρίασε χθες, Τετάρτη, ωστόσο θα αποφασίσει οριστικά έως ότου επισημοποιηθεί το κλείσιμο όλων των προαπαιτούμενων από την Αθήνα.

Μηχανισμός αυστηρότερης εποπτείας

Επίσης, στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου θα αποφασιστεί και ο μηχανισμός αυστηρότερης εποπτείας και αποδέσμευσης των δόσεων που θα καταλήξουν σε αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

Οι θεσμοί πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, προκειμένου να προετοιμάσουν το επόμενο πακέτο της δεύτερης αξιολόγησης.