Σύμφωνα με τον εισαγγελέα το πρόβλημα με την ελληνική νομοθεσία έγκειται στην υποχρέωση που έχουν οι εργοδότες να λάβουν διοικητική έγκριση προκειμένου να προβούν σε ομαδικές απολύσεις. Όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος η έγκριση εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, την κατάσταση της επιχείρησης και από το συμφέρον της εθνικής οικονομίας.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήρθε μετά την προσφυγή της βιομηχανίας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, η οποία ανήκει πλέον στον πολυεθνικό όμιλο Lafarge με έδρα τη Γαλλία στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την απόφαση του υπουργείου Εργασίας με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα της εταιρίας για εφαρμογή ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης που προέβλεπε εκτεταμένες ομαδικές απολύσεις.

Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες μόνο ημέρες πριν ξεκινήσει η συζήτηση για την 2η αξιολόγηση που θα περιλαμβάνει την εργασιακή «μεταρρύθμιση». Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελική πρόταση μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές αφού η Ελλάδα έχει ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία σχετικά με τα εργασιακά προσθέτοντας ωστόσο παράλληλες διατάξεις που αδρανοποιούσαν κάποια από τα χαρακτηριστικά της οδηγίας, όπως αυτού των ομαδικών απολύσεων αλλά και του δικαιώματος των επιχειρήσεων να προχωρούν σε Lock Out. Τώρα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα αντιδράσει στην απόφαση η ελληνική κυβέρνηση.